"Перевиховання" папуг: в одному з зоопарків щосили намагаються відучити птахів нецензурно висловлюватися

У британському зоопарку співробітники вже майже чотири роки прикладають надзвичайні зусилля, щоб відучити папуг нецензурно висловлюватися.

За інформацією прес-служби ТСН, ще в 2020 році п'ятеро африканських сірих папуг були відокремлені від своєї зграї в Лінкольнширському парку дикої природи на сході Англії для покращення їхньої мови.

Однак нещодавно колектив прийняв рішення випробувати інший, більш ризикований метод: вони підселили лайливих птахів до трьох нещодавно отриманих - Еріка, Капітана та Шейли.

"Коли ми прийшли їх перевезти, слова, яка лунали з їхніх коробок для перенесення, були просто феноменальними, дуже поганими. Це не звичайні матюки, це були справжні матюки", - сказав виконавчий директор парку Стів Ніколс, - Ми помістили вісім дуже-дуже лайливих папуг і 92, які не лаються".

Якщо нова стратегія буде успішною, восьмеро папуг навчаться використовувати "всі приємні звуки, такі як мікрохвилі та звуки руху заднім ходом", які птахи у зграї зазвичай використовують, - додає Ніколс. Однак, якщо решта 92 папуг почнуть лаятися, "усе перетвориться на вольєр для дорослих".

За словами Ніколса, після певного часу ізоляції п'ять первісних птахів успішно інтегрували в зграю, але вони час від часу ще лаються і навіть сміються, наслідуючи найпоширеніші реакції на їхню лексику.

Папуги точно копіюють звуки, які вони чують, тому  "шестеро з них мають чоловічі голоси, двоє – жіночі, і коли вони всі лаються, це звучить дуже погано", - розповів Ніколс.

На території зоопарку розміщені великі знаки, які попереджають відвідувачів про можливу нецензурну мову папуг. Однак Ніколс додав, що не отримав жодної скарги від відвідувачів.

"Фактично, ми чули набагато більше клієнтів, які лають папуг, ніж папуг, які лають клієнтів", — сказав Ніколс.

Африканські сірі папуги є надзвичайно соціальними створіннями, які утворюють групи, щоб ночувати в дикій природі, і спілкуються між собою за допомогою різних криків. Дослідники вважають, що їхній рівень інтелекту практично безпрецедентний у світі тварин, їх інтелект порівнянний з мавпами, китами та дельфінами.

За словами Ніколса, африканським сірим особливо просто імітувати лайки, оскільки їх часто вимовляють одним і тим же тоном та в конкретному контексті, без використання інших слів.

"Коли ви просите когось піти, ви зазвичай кожного разу кажете одне й те саме", — сказав він.

Зараз у зоопарку мають надію, що папуги вивчать звуки стада і позбудуться свого невдоволення.

"Я щойно залишив їх там, і навколо дуже багато шуму, і це чудово... Від скрипу воріт до ляскання дверей, сміху людей і мобільних телефонів, - сказав Ніколс, - Я сподіваюся, що це частина періоду звикання, але я не думаю, що вони колись припинять лаятись, тому що, щойно хтось лається, вони теж починають лаятися".



Переглядів: 483
Поширень: 0

Останні новини