Як не стати жертвою шахраїв підписуючи петицію: поліція повідомила деталі схеми та рекомендації

«Підпишіть петицію про присвоєння звання "Героя України" посмертно». Такі запити часто з'являються в соціальних мережах та месенджерах. Проте поліція Вінницької області попереджає, що за цими проханнями може стояти шахрайська схема.

«Для того щоб афера виглядала правдоподібно, зловмисники створюють візуально схожий на офіційний текст петиції, однак до таких посилань прикріплюють фішингове повідомлення, де пропонують ввести особисті дані (наприклад, логін на пароль від соцмереж) та реквізити банківської картки. Таким чином шахраї можуть отримати доступ до ваших заощаджень», – попереджають правоохоронці.

Як зазначає Вінницька міська рада, щоб уникнути потрапляння у руки шахраїв, поліцейські рекомендують утриматися від переходу за посиланнями, які надійшли від незнайомців, та перевіряти інформацію, пов'язану з петицією.

Посилання на петицію про присвоєння звання «Героя України» має виглядати так: http://petition.president.gov.ua (+ номер петиції), всі інші посилання – шахрайські. Щоб підписати петицію, знайдіть її на офіційному сайті Президента України.

«Якщо отримали таке прохання від знайомої людини в соцмережах, будьте обачними, адже шахраї можуть зламувати сторінки в соцмережах та звертатись від їхнього імені. Краще зв'яжіться особисто», – радять у відділі комунікації поліції Вінницької області.

Якщо все ж таки потрапили на шахрайську схему в інтернеті, телефонуйте на гарячу лінію Кіберполіції за номером телефону: 0 800 505 170.



Переглядів: 361
Поширень: 0

Останні новини