Не прийшов у військкомат, бо вважав, що до 27 років його не мають права призвати: рішення суду

Чоловіка з Хмельницької області було засуджено до 3 років позбавлення волі за відмову від мобілізації на суді. Він аргументував свою відмову тим, що вважав, що під час війни призивають тільки тих, кому виповнилося 27 років. Рішення виніс Ізяславський районний суд Хмельницької області.

За інформацією прес-служби ТСН, влітку 2023 року чоловік, згідно з даними суду, успішно пройшов ВЛК, на підставі якого його визнали придатним для військової служби. Після отримання повістки він повинен був з'явитися у військкоматі, але вирішив ухилитися від мобілізації. 

У суді чоловік пояснив свою неявку тим, що "він не з'явився, оскільки вважав, що до 27 років його мобілізувати не можуть. Інших причин неявки у нього не було. Також обвинувачений вказав, що на даний час він служити не бажає, оскільки побоюється за своє життя".

Суд спростував твердження чоловіка про те, що його до 27 років не можна призвати до армії.

"На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов`язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації. Призов резервістів та військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних сил України та інших військових формувань", - йдеться у поясненні суду.

Додатково до вищезазначених фактів, суд також встановив, що підозрюваний був взятий на облік військовозобов'язаних та зарахований у запас призовною комісією Ізяславського району Хмельницької області 12 лютого 2016 року, відповідно до положень абз. 5 ч. 10 ст. 14 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу. 

Суд визнав чоловіка винним і призначив йому три роки позбавлення волі. Варто відзначити, що цей вирок може бути оскаржений вищими судовими інстанціями.



Переглядів: 845
Поширень: 0

Останні новини