Якщо знайомий в месенджері просить позичити гроші - не поспішайте: як не втрапити у пастку шахраїв

Поліція Вінницької області попереджає про ще одну шахрайську схему, яка наразі є актуальною. Згідно з нею, особа може отримувати у месенджері соціальної мережі повідомлення з проханням про надання грошової допомоги.

«Якщо ви отримали в месенджері повідомлення з проханням позичити гроші, не поспішайте його виконувати. Найімовірніше, шахраї зламали акаунт особи, від імені якої спілкуються, та намагаються заволодіти вашими коштами», – зазначають в поліції.

За інформацією Вінницької міської ради, шахраї можуть використовувати номер телефону знайомої вам особи, щоб надіслати повідомлення, у якому розповідають про непередбачену ситуацію та просить терміново перерахувати гроші на певну картку, обіцяючи незабаром повернути їх.

В поліції радять дотримуватися простих правил безпеки, щоб не дати шансів шахраям вас ошукати:

перетелефонуйте знайомому, від імені якого ви отримали повідомлення, для того, щоб упевнитись, що саме він просить допомоги; також у спілкуванні запитайте у співрозмовника таку інформацію, про яку знає тільки він і ви. По відповіді ви одразу розпізнаєте шахрая; дізнайтесь у спільних друзів, чи не отримували вони аналогічних повідомлень. Як правило, шахраї роблять розсилку одночасно кільком контактам; захистіть свій акаунт від зламу (встановіть двоетапну аутентифікацію, створіть надійний пароль); поновіть паролі для облікових записів;

Не переходьте за сумнівними посиланнями, навіть якщо вони надходять від друзів або знайомих. За такими посиланнями може ховатись фішинговий ресурс або вірус.

Якщо все ж таки потрапили на шахрайську схему в інтернеті, телефонуйте на гарячу лінію Кіберполіції за номером телефону: 0 800 505 170.

Якщо маєте сумніви з приводу ситуації - звертайтесь на гарячу лінію Національного банку за номером телефону: 0 800 505 240.



Переглядів: 319
Поширень: 0

Останні новини