На Полтавщині чоловік отримав 18 повісток, але зумів уникнути призову: як так вийшло

У Полтавській області чоловік отримав 18 повісток, але зумів уникнути призову, хоча його визнано придатним до військової служби.

За інформацією редакції РБК-Україна, житель Полтавської області протягом періоду з червня по листопад 2023 року отримав 18 повісток. Він з'являвся у ТЦК 16 разів, але через свій стан здоров'я його визначали непридатним до військової служби.

За свідченням самого чоловіка, останні два рази його відвозив до військових частин особисто підполковник, але його завертали назад. Тому він вирішив проігнорувати останні дві повістки. Це призвело до того, що суд визнав чоловіка винним у відповідності до ст. 336 (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації) Кримінального кодексу України та засудив до 4 років позбавлення волі.

Однак зважаючи на те, що обвинувачений визнав свою провину і розкаявся, суд змінив йому вирок на 2 роки іспитового.

"Наголошував на безладі у системі ТЦК, стверджував, що у його військовому квитку, який зберігається у працівників ТЦК, не відображена вся інформація щодо його обліку, а натомість працівники ТЦК постійно виправляють у ньому дати замість внесення дійсної інформації. Усе наведене вплинуло на нього та стало наслідком того, що останні два рази він дійсно не з’явився за повістками", - сказано у матеріалах суду.

Як відреагували ТЦК

"Громадянину було неодноразово вручено повістки, він за ними з'являвся в ТЦК. Військово-лікарською комісією він був визнаний придатним до військової служби, направлявся до навчальних центрів", - розповів Роман Істомін, начальник служби зв’язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП

Однак у навчальних центрах, куди направляють мобілізованих, також існує приймальна комісія. Там і відмовились приймати чоловіка на навчання.

"Там психолог, медик, який оглядає людей, які прибули. Коли кажуть, що ТЦК гребуть всіх: "хромих", хворих... В навчальному центрі відбирають, не можна привезти аби кого і запихнути в навчальний центр. Там є свій відбір. І громадянин там спілкується без присутності представника ТЦК. Тобто, що він там казав, ми не знаємо. Можливо, вдавав епілепсію, можливо, казав, що в нього тиск постійно високий. Але загалом, згідно з чинним законодавством, він придатний до військової служби. Було лише рішення, що навчальний центр відмовляється його приймати. Через це він отримував повістку на наступну дату", - заявив Істомін.


Теги: війна

Переглядів: 517
Поширень: 0

Останні новини