Що подивитися на День Закоханих: 10 культових фільмів про любов, які підійдуть коханим і самотнім

14 лютого — День святого Валентина, який вважають святом усіх закоханих та широко відзначають у багатьох країнах світу.

Суспільне Культура підготувало добірку фільмів про любов для тих, хто опинилися у цей день наодинці. До вашої уваги — 10 стрічок, які надихають та вселяють віру в те, що кожен і кожна зрештою віднайде своє щастя.

"Любов" (2012)

Режисер: Міхаель Ганеке

Кохання може спіткати людину не лише в 16 чи 20 років. Воно може тривати все життя. Саме про таке зріле почуття любові розповідає ця стрічка. Головним героям фільму Жоржу й Анні вже по 80 років. Вони — музичні викладачі, які все життя прожили разом і виростили доньку Єву.

Утім, поважний вік дається взнаки: Анна тяжко захворіла. Інсульт паралізував їй половину тіла. Жінка вже не може самостійно пересуватися, їсти й піклуватися про себе. Це стало шоком як для неї самої, так і для Жоржа. Їхні стосунки й почуття, пронесені через усе життя, зіткнулися з останнім випробуванням. Чоловік усіма силами намагається підтримати Анну, допомогти їй — тоді як їхня рідна дочка наполягає на тому, щоб жінка перебралася до будинку для людей похилого віку, й переймається спадщиною більше, ніж здоров'ям матері.

Драма від лауреата "Оскара", режисера і сценариста Міхаеля Ганеке, дебютувала на Каннському кінофестивалі, де здобула головний приз. Надалі кіно номінували на понад 150 нагород різних кінофестивалів по всьому світу.

"Вічне сяйво чистого розуму" (2004)

Режисер: Мішель Гондрі

Події фільму "Вічне сяйво чистого розуму" починають розгортатися у День святого Валентина. Сором'язливий і меланхолійний Джоел живе непримітне, сіре й похмуре життя. Але одного разу замість звичного маршруту на роботу чоловік раптом сідає на електричку в протилежному напрямку до моря. У цій мандрівці Джоел знайомиться з дівчиною з яскраво-синім волоссям. Зрештою хлопець розуміє, що в них із Клементиною дуже багато спільного — наче він уже давно знайомий з нею. Зовсім скоро він зрозуміє, що дійсно бачить дівчину не вперше, ба більше — вони були парою.

Стрічка Мішеля Гондрі може похизуватися справді видатним акторським складом: персонажів на екрані втілили Джим Керрі, Кейт Вінслет, Елайджа Вуд, Марк Руффало та інші.

У 2005 році фільм здобув нагороду "Оскар" за найкращий оригінальний сценарій.

"1+1" (2011)

Режисери: Олів'є Накаш, Ерік Толедано

Стрічка знята на основі реальної історії французького аристократа й бізнесмена Філіппе Поццо ді Борго, якого паралізувало внаслідок нещасного випадку, що трапився з ним у 1993 році.

Головного героя фільму "1+1" також звуть Філіппе. Одного разу він зустрічає молодика на ім'я Дрісс, який щойно звільнився з ув'язнення. Він шукає роботу, тож вирішив стати доглядальником для Філіппе. Складно уявити собі людей, які більше відрізняються одне від одного, ніж головні герої цієї стрічки — але їм таки вдалося знайти спільну мову.

Дріссовий дух авантюризму розбурхує у Філіпа жагу до життя, яку він мало не втратив через хворобу.

Попри те, що романтична лінія — далеко не пріоритетна в сюжеті "1+1", вона тут все ж є. Філіппе спілкується з жінкою в інтернеті, та з плином історії листування розвіртуалізовується: чоловіку вдається залишити позаду тригери, комплекси й травми та дозволити собі покохати.

За мотивами цієї історії також є книга "Ти змінив моє життя". Її написав Абдель Селлу — реальний прототип Дрісса.

"Ідеальні дні" (2023)

Режисер: Вім Вендерс

У центрі історії — літній чоловік Хіраяма, який працює прибиральником туалетів у Токіо. Усе, чим він займається в житті, сповнене спокійного щастя. Його рутина виважена й передбачена: вільний час присвячує читанню, дорогою слухає хорошу музику, а в обідні перерви милується деревами.

Персонаж щиро насолоджується цим життям самітника, вбачаючи спокій та комфорт у розміреному ритмі своєї буденності. Водночас йому хочеться бути серед людей, щоб черпати нові емоції зі спілкування.

Протягом тривалого часу Хіраяма закоханий в одну жінку, але не зізнається їй у своїх почуттях — суто платонічних, варто зазначити. Чоловіку приємно просто бачитися з нею, не розвиваючи ці стосунки.

Стрічка Віма Вендерса показує, що навіть у дуже зрілому віці можна зберегти вміння радіти дрібницям, кохати й з вдячністю приймати все, що дарує тобі життя.

На створення проєкту режисера надихнула унікальна культура громадських вбиралень у Японії. Його запросили в Токіо, щоб він оцінив 17 нових туалетів — кожен з них збудував спеціально запрошений архітектор. Зрештою враження втілилися в повнометражній ігровій кінокартині. Знімали її рівно 17 днів — і щоразу на новій локації.

"Ідеальні дні" претендують на здобуття премії "Оскар" у 2024-му за найкращий іноземний фільм. Також його номінували на здобуття щонайменше 25 різних премій та нагород.

"Амелі"

Режисер: Жан-П'єр Жене

Сюжет розгортається навколо молодої та життєрадісної Амелі. Усе своє дитинство вона провела вдома: колись їй помилково діагностували ваду серця, й через це дівчина не могла відвідувати школу. Ба більше, персонажка завжди почувалася самотньою: її мати загинула, після чого батько став відлюдником і повністю відгородився від навколишнього світу.

Однак з роками Амелі дорослішає, і тепер в неї є своє життя. Героїня живе у власній квартирі, працює в кафе й старається радіти всьому, що відбувається в її житті. Аж раптом один випадок змінює життя Амелі на 180 градусів: дівчина знаходить у своєму помешканні дитячу схованку, що належала хлопчику, який жив там раніше. Амелі вирішує відшукати його й повернути знайдені речі. Після цього дівчина зрозуміла, що її покликання — допомагати іншим людям. Урешті-решт такий підхід до життя допомагає Амелі знайти її істинне кохання.

"Адам" (2009)

Режисер: Макс Маєр

Головний герой цієї стрічки — Адам, який має синдром Аспергера (за сучасною класифікацією, це розлад аутичного спектра). Через цю недугу він почувається, наче маленька дитина, і йому складно знайти спільну мову з дорослими.

Адам остерігається людей довкола, тож живе у власному світі, де реальність йому замінює космічний простір, а замість людей — зірки й комети. Аж раптом у житті Адама з'являється дівчина Бет, яка намагається поєднати його з навколишньою дійсністю.

"Вона" (2013)

Режисер: Спайк Джонз

У центрі оповіді — письменник Теодор Туомблі. Він переживає складний період: попереду на нього чекає розлучення з дружиною після багаторічного шлюбу. Для героя це справжня трагедія — йому здається, що життя зруйноване.

Щоб хоч якось згладити самотність, Теодор вирішує придбати операційну систему на основі штучного інтелекту. Зовсім скоро спілкування з жінкою-ботом Самантою допомагає Теодору переглянути свої погляди на життя, і він усвідомлює, що має почуття до неї.

Головну роль у фільмі зіграв Хоакін Фенікс. Компанію йому склали Емі Адамс та Скарлетт Йоганссон.

"Форрест Ґамп" (1994)

Режисер: Роберт Земекіс

Стрічка розповідає про доброго чоловіка з низьким IQ: його особиста історія розгортається на тлі важливих подій американської історії.

Форрест Ґамп зростає в маленькому містечку Ґрінбоу, штат Алабама. Йому доводиться долати фізичні вади та суспільні упередження на шляху до своєї мети — стати видатним спортсменом і солдатом. При цьому він стикається з війною у В'єтнамі, де зустрічає свого найкращого друга Баббу і рятує життя побратимів; з буремними 1960–70-ми, де активно бере участь в антивоєнному русі й знайомиться з такими впливовими постатями, як Джон Кеннеді та Елвіс Преслі.

На цьому ж шляху Форрест закохується у свою подругу дитинства Дженні й допомагає їй боротися з наркозалежністю та саморуйнівною поведінкою. Зрештою Форрест стає успішним бізнесменом і філантропом, застосовуючи своє багатство й впливовість для поліпшення суспільства.

"Форрест Ґамп" — культовий фільм, який здобув 38 нагород по всьому світу, включно з 6 преміям "Оскар". Головну роль у ньому зіграв Том Генкс.

Трагікомедія Роберта Земекіса — екранізація однойменного роману Вінстона Ґрума.

"До зустрічі з тобою" (2016)

Режисерка: Теа Шеррок

Головна героїня фільму Лу Кларк просто обожнює свою роботу. Рутина повсякденності настільки сильно її охопила, що вона навіть знає напам'ять точну кількість кроків, яку потрібно пройти від будинку до роботи. Луїза досить давно перебуває в стосунках, хоч і розуміє, що вони не мають майбутнього. Одного разу життя головної героїні кардинально змінюється: дівчину звільняють з роботи, тож вона знаходить нову — стає доглядальницею заможного чоловіка Вілла Трейнера, який опинився на колісному кріслі після зіткнення з мотоциклістом.

Вілл Трейнор втратив інтерес до життя після аварії, в нього досить депресивний і похмурий підхід до життя. Однак Лу вдається надихнути та зарядити своєю енергією навіть чоловіка, який давно збирається накласти на себе руки. Та чи матиме ця lovestory щасливий кінець?

Лу в стрічці зіграла Емілія Кларк, відома за роллю Дейнеріс Тарґарієн із серіалу "Гра престолів". В акторському складі також були Сем Клафлін, Метью Льюїс та інші.

"До зустрічі з тобою" знято за мотивами однойменного роману англійської письменниці Джоджо Моєс. На відміну від екранізації, книжкова Лу отримала продовження своєї історії у другій і третій частинах серії.

"Гуцулка Ксеня" (2019)

Режисерка: Олена Дем'яненко

Завершує добірку українська стрічка за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича.

Події розгортаються в Карпатах у 1939 році. Син родини емігрантів Яро приїздить у Ворохту. Батько-мільйонер поставив йому умову успадкування грошей: хлопець має одружитися з українською дівчиною. Тож Яро вирушає на пошуки свого щастя. Він знайомиться з багатьма дівчатами, аж поки в нього виникає симпатія до гуцулки на ім’я Ксеня.

Музичне оформлення для стрічки створили гурт "Даха Браха" та композитор Тимур Полянський.



Переглядів: 440
Поширень: 0

Останні новини