В Україні починають збирати свідчення воєнних злочинів росіян проти довкілля: як долучитися

В Україні починають збір свідчень воєнних злочинів росіян проти довкілля, а також готують масштабну онлайн-кампанію щодо розповсюдження свідчень про екоцид за кордоном.

Про це Суспільному повідомили в онлайн-платформі Svidok.org, яка є організатором збору свідчень.

"Svidok.org розпочинає всеукраїнський збір свідчень воєнних злочинів росіян проти довкілля на території України, для масштабної міжнародної кампанії благодійного фонду “AI for Good” та ініціативи “Sunflower Collective” з привернення уваги до екоциду", — йдеться у повідомленні.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, зібрано вже 2,5 тисячі свідчень про завдану шкоду довкіллю. І це зовсім не кінцева кількість злочинів росіян проти довкілля, що можуть призвести до екологічної катастрофи.

"Свідчення стануть експонатами виставок у Європі та США, а також готується масштабна онлайн-кампанія щодо розповсюдження свідчень про екоцид за кордоном. Також всі зібрані докази воєнних злочинів передадуть правоохоронцям для притягнення винних до відповідальності", — йдеться у повідомленні.

Платформа Svidok.org закликає українців розповісти про злочини проти довкілля, свідками яких вони стали:

забруднення повітря чи водойм; забруднення українських територій мінами і іншими снарядами; загроза зникнення сотень видів тварин і рослин через втрату середовища проживання; вбивство тварин; масова загибель дельфінів та інших флори і фауни внаслідок бойових дій у Чорному морі; атаки на нафтопереробні заводи; підрив дамби Нової Каховки; порушення радіоактивного пилу в Чорнобильській зоні відчуження; напади чи захоплення на АЕС; екологічна катастрофа на птахофермі на Херсонщині.

Крім того, всі зібрані свідчення воєнних злочинів передадуть правоохоронцям для притягнення винних до відповідальності.

Як залишити свідення :

    Пройти коротку реєстрацію на Svidok.org, або перейти на телеграм-бот; Записати спогад, додати фото і відео; Опублікувати свідчення.

Платформа гарантує анонімність, має надійний захист від кібератак, а фізично дані є на серверах у двох різних країнах, і щогодини здійснюється резервне копіювання даних.

Svidok.org — головне сховище спогадів українців. Портал, де люди анонімно описують свій досвід життя під час війни і викладають факти воєнних злочинів, свідками яких вони стали.



Переглядів: 324
Поширень: 0

Останні новини