Яке сьогодні, 20 лютого, свято за церковним календарем: історія свята, традиції та іменини

Сьогодні, 20 лютого, в православному календарі день пам’яті святого Лева Катанського. Це особливе свято. Воно має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Історія свята

Святий Лев служив єпископом у Катані, Сицилія. Він був відомий своєю добротою та співчуттям до жебраків і подорожніх, а також своєю християнською любов'ю. Він мав дар зцілення від різних хвороб і творив чудеса. У той час, коли він був єпископом, жив Іліодор, який володів магічними здібностями та обманював людей фальшивими чудесами. Раніше Іліодор був християнином, але потім відкинув віру і став послідовником диявола. Святий Лев намагався переконати Іліодора змінити своє життя і повернутися до Бога, але безрезультатно.

Одного разу Іліодор проник до храму, де святий Лев здійснював богослужіння, і своїми чарами створив там хаос і спокусу, намагаючись вчинити безчинства. Побачивши, як люди стають жертвами його чаклунства, святий Лев зрозумів, що час для лагідних настанов закінчився. Він спокійно вийшов з вівтаря, одягнувши омофор на шию чарівника, і вивів його з храму на площу. Там він змусив Іліодора визнати всі свої злочини, наказав підпалити вогнище і, не роздумуючи, увійшов до вогню разом із ним, тримаючи його за омофор. Вони перебували у вогні, поки Іліодор не згорів, а святий Лев залишився неушкодженим завдяки Божій силі. Це чудо прославило святого Лева ще за його життя. Коли він помер, біля його труни зцілилася кровоточива жінка. Тіло святого було поміщено в храмі святої мучениці Лукії, який він заснував, а пізніше його мощі було перенесено до церкви святителя Мартіна Милостивого, єпископа Турського.

Що не можна робити 20 лютого

Наші предки вважали, що у цей день не варто дивитись на нічне небо, оскільки побачити падіння зірки було знаменням швидкої смерті близької людини. Також краще було не давати обіцянок,  оскільки їх виконання вважалося неможливим. Дітям до семи років утримувались від стрижки волосся, щоб не погіршувати їх пам'ять.

Що можна робити 20 лютого

Для наших предків  у цей день необхідно було позбутись старого взуття, оскільки вони вірили, що ця дія збільшить сімейний добробут. А ще усі обов'язково востаннє в сезоні катались на санях, адже хто довше проїде, на того чекає щастя.

Іменини 20 лютого

20 лютого День Ангела відзначають: Петро, Парфен, Лука.


Теги: свята

Переглядів: 468
Поширень: 0

Останні новини