21 лютого за церковним календарем - день пам'яті преподобного Тимофія: історія свята та традиції

21 лютого за новим церковним календарем в Україні відзначається день пам'яті преподобного Тимофія.

Святий апостол Тимофій народився в місті Лістра в Лікаонії, що у Малій Азії. Він прийшов до християнства завдяки апостолу Павлу в 52 році. Під час першого візиту апостолів Павла і Варнави до Лікаонських міст, апостол Павло вилікував кульгавого від народження в Лістрі, через що багато місцевих мешканців прийняли віру в Христа. Серед них був Тимофій разом з матір'ю та бабусею.

Тимофій став відданим учнем апостола Павла і пізніше співпрацював разом з ним у проповідуванні Євангелія. Апостол Павло висвятив Тимофія на єпископа Ефеської Церкви в 65 році, якою він керував протягом 15 років.

Святий Тимофій завершив своє життя як мученик. У місті Ефесі язичники святкували свято своїх ідолів, здійснюючи нечестиві обряди та співи. Тимофій, прагнучи прославити Бога, намагався зупинити їх і наставити на істинний шлях через проповідь про Христа.

У люті язичники напали на святого апостола, жорстоко побили його і закидали камінням. Святий Тимофій покінчив з життям як мученик у 80 році. У IV столітті його мощі було перенесено до Константинополя й поміщено в храмі Святих Апостолів. Церква вшановує Тимофія як одного з сімдесяти апостолів.

Прикмети 21 лютого

Сонячний день — скоро прийде справжня весна. Південний вітер і гроза — чекайте на теплу погоду навесні. Ще не тануть бурульки — буде холодно.

Що не можна робити 21 лютого

Варто утриматися від споживання алкогольних напоїв, оскільки це може призвести до загострення попередніх проблем і навіть спричинити більш серйозні наслідки. Наші предки вірили, що вживання алкоголю в цей день може негативно вплинути на розумові здібності. Також краще утриматися від пересадки, поливу та додавання добрив кімнатним рослинам, оскільки це може спричинити їх швидке в'янення.

Що можна робити 21 лютого

Здавна вважалося, що на Тимофія доцільно позбутися всіх зайвих речей, адже це допоможе вигнати з оселі всі біди і хвороби, накопичені протягом зимового періоду. Наші предки вважали, що сонячне світло в цей день має цілющі властивості, тому літні люди обов'язково виходили на вулицю.


Теги: свята

Переглядів: 392
Поширень: 0

Останні новини