22 лютого - який сьогодні день за церковним календарем

За новим церковним календарем в Україні 22 лютого відзначається день пам'яті мучеників Апамейських, Маврикія і 70 святих.

У 305 році Святий Маврикій, який був командувачем у місті Апамеї, Сирія, разом із своїм сином Фотіном та 70 воїнами, (з яких по імені відомі лише два - Феодор і Філіп), стали жертвами переслідувань за часів правління імператора Максиміана галерії (305-311).

Під час переслідування, язичницькі священики доносили імператору про те, що Святий Маврикій пропагує віру в Христа. Вони були викликані на суд, де Маврикій, його син і воїни стійко відстоювали свою віру, не піддавшись ні на вмовляння, ні на погрози. Їм завдали жорстоких тортур: били, обпалювали вогнем і терзали залізними гаками. Юнака Фотіна, який мужньо витримував муки, стратили мечем перед очима батька. Але це не зламало святого Маврикія, він радів, що його син був гідним мученицької смерті.

Пізніше мученикам придумали ще більш жорстокі тортури: їх відвели на болотисте місце, де було повно комарів, ос і оводів, і прив'язали до дерев, намазавши їх тіла медом. Комахи жахливо кусали мучеників, вони страждали від спраги й голоду. Ці муки тривали протягом 10 днів, проте вони не переставали молитися й прославляти Бога, допоки, нарешті, Господь не положив край їхнім стражданням. Злісний кат велів їм відрубати голови і кинути їх тіла без поховання, але християни таємно вночі поховали благородні останки святих мучеників на місці їхньої мученицької страти.

22 лютого - народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

дивилися, який сьогодні день: густі та високі хмари — до стійкої погоди; сніг почав підтавати, його поверхня шершава — буде великий урожай; день сухий, але холодний — осінь буде теплою і без дощів; прилетіли вже ластівки та граки — весна прийде рано; воркочуть голуби — до потепління; завірюха — весна ще нескоро прийде.

Що не можна робити 22 лютого

Не варто починати нових справ, це не віщує нічого доброго. Не давайте обіцянок, бо не зможете їх виконати. Заборонено планувати далеку подорож.

Теги: свята

Переглядів: 411
Поширень: 0

Останні новини