Україна розпочала торгівлю електроенергією ще з однією країною ЄС

Учора, 22 лютого, компанія "Укренерго" вперше провела спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office). Це означає, що Україна тепер може здійснювати торгівлю електроенергією за європейськими стандартами ще з однією країною ЄС.

За інформацією НЕК "Укренерго", сьогодні експорт електроенергії здійснюється протягом доби в напрямках Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови, з загальним обсягом 2 793 МВт·год і максимальною потужністю до 295 МВт в окремі години.

Щодо імпорту, він відбувається зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови в ранкові, вечірні та нічні години, з загальним обсягом 1018 МВт·год і максимальною потужністю до 194 МВт в окремі години. З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови становить 1700 МВт.

Крім того, учора через теплу та сонячну погоду в енергосистемі виник профіцит електроенергії. Польський оператор екстрено купував надлишки української електроенергії, щоб зберегти баланс та операційну безпеку.

"Вчора завдяки теплій та подекуди сонячній погоді в енергосистемі був профіцит електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням й операційної безпеки енергосистеми, у відповідь на запит «Укренерго», польський оператор енергосистеми PSE, з 11:00 до 16:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 1440 МВт*год.", - зазначають у повідомленні.



Переглядів: 482
Поширень: 0

Останні новини