На Вінниччині група посадовців завдала збитку державі на понад 5 мільйонів гривень: подробиці

За словами заступника начальника слідчого управління, Євгена Кронівця, у січні 2023 року директор одного з державних підприємств Національної академії аграрних наук України спільно з бухгалтером організували схему продажу зібраного урожаю за заниженою ціною. Знаючи, що ціни формуються на основі ринкових умов, вони уклали договори на постачання майже 4 тисяч тонн зернової продукції за заниженими цінами.

Про це повідомляє Головне управління Національної поліції у Вінницькій області.

У серпні того ж року директора було звільнено з посади і призначено головним інженером. У той момент він втратив можливість самостійно розпоряджатись майном підприємства. Тоді ексдиректор залучив до вчинення злочину нового в.о. директора, представивши йому раніше розроблений план дій.

Пізніше ексдиректор, який став керівником організованої групи, взявся за пошук покупців. В.о. директора разом з бухгалтером готували договори на постачання/купівлю-продаж, специфікації та видаткові накладні, умисно занижуючи вартість зернової продукції. Таким чином зловмисники реалізували понад 1,5 тисяч тонн урожаю.

За висновками судово-економічних та товарознавчих експертиз вартість збитків, завданих державному бюджету, становить понад 5 мільйонів гривень.

Оперативний супровід досудового розслідування здійснює Управління СБУ у Вінницькій області та Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області, за процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури.

"Встановивши наявність достатніх доказів слідчі слідчого управління ГУНП у Вінницькій області повідомили про підозру ексдиректору та бухгалтеру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, за що їм загрожує позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Злочинні дії в.о. директора кваліфіковані за частиною 5 цієї ж статті, за що передбачено покарання до дванадцяти років позбавлення волі на строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна", - йдеться у повідомленні.



Переглядів: 395
Поширень: 0

Останні новини