Війна, діти, школа: як освітяни Вінниці долають виклики та заохочують дітей вчитись

Капітальний та поточний ремонт укриттів у закладах освіти, будівництво протирадіаційних укриттів, організація освітнього процесу школярів та дошкільнят у різних форматах, олімпіади, пришкільні табори, національно-патріотичне та військово-патріотичне виховання, відкриття інклюзивних груп та класів та масштабне волонтерство.Це лише частка подій з життя вінницьких освітян торік.

29 лютого, під час засідання виконавчого комітету Вінницької міської ради директорка департаменту освіти Оксана Яценко прозвітувала про хід виконання Програми розвитку освіти Вінницької міської територіальної громади на 2022-2024 роки у 2023 році.

В умовах повномасштабного вторгнення перед освітою стало чимало викликів, на які потрібно було реагувати як єдина згуртована команда, зауважив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

"Першим викликом була організація навчання дітей в умовах постійних повітряних тривог. Там, де була можливість – ми облаштували найпростіші укриття. Тепер громада перейшла до нового етапу – будівництва протирадіаційних укриттів. Нині в роботі шість таких спеціальних сховищ", – зауважує міський голова.

Він подякував освітянам міста, учнівським колективам та їхнім батькам за свідому патріотичну позицію, за постійну допомогу нашим Захисникам та Захисницям. Також звернув увагу на те, що, на жаль, війна триває вже понад 10 років і в колективах закладів освіти стає все більше учнів, які втратили рідних, або ж нині захищають Україну. Саме тому міський голова наголосив на тому, що важливо приділяти належну увагу таким юним вінничанам.

“Це дуже важливе питання, як себе відчувають в колективах діти загиблих Героїв війни. Це психологічний фактор. Тому я попросив би дуже уважно і бережно до цього ставитись. Це стосується і дитячих садочків, і шкіл. І так само не менш важливе питання – це психологічна підтримка дітей, в кого батьки на війні. Тут треба бути дуже уважними й оперативно реагувати на ці виклики”, – сказав Сергій Моргунов.

Окремо очільник громади наголосив на необхідності продовжувати роботу з національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

У 2023 році освітянами було проведено кілька заходів, зокрема фестиваль імені Героя України Максима Шимка та патріотичний марафон до Дня Захисників та Захисниць України. Крім того, у межах проведення просвітницьких заходів для дітей організовували зустрічі з військовими. Торік також відкривали меморіальні дошки пам’яті на честь загиблих випускників шкіл, а також регулярно відбувалися передачі благодійної допомоги українським військовослужбовцям.

Основним завданням, яке постало перед галуззю освіти у Вінницькій міській територіальній громаді, стало створення безпечного середовища. Завдяки злагодженій роботі муніципалітету торік в більшості освітніх закладів були облаштовані найпростіші укриття, щоб діти перебували у безпеці під час повітряних тривог. Тож наразі продовжується робота, щоб більше ліцеїстів молодших, середніх та старших класів могли навчатись в офлайн форматі, а дошколярики – відвідувати садочки, розвиватись та спілкуватися.

Директорка департаменту освіти Оксана Яценко розповіла, що завдяки співпраці з міжнародними партнерами торік понад 300 вінницьких дітей загиблих, зниклих безвісти Захисників та Захисниць України, учасників бойових дій побували за кордоном, щоб психологічно розвантажитись та набратись позитивних вражень. Поїздки культурного обміну організували для 233 дітей у Кельце (Польща), 44 відправилися у Мюнстер (Німеччина), 40 – у Гдиню (Польща) і ще 32 маленьких вінничанина побували у німецькому Карлсруе.

Для відпочинку школярів, улітку 2023 року організовано роботу 28 таборів з денним перебуванням – відпочили та перезавантажились 4500 дітей громади. Традиційно на базі ВФЛ№17 було організовано Літню фізико-математичну школу для 60 учнів - переможців та призерів ІІІ та ІV етапів Всеукраїнських предметних олімпіад, турнірів, конкурсів МАН.

За словами Оксани Яценко, вінницькі освітяни продовжують активно волонтерити. Місцеві заклади освіти спільно з учнями та їхніми батьками систематично проводять благодійні акції, для допомоги Захисникам і Захисницям України. Тільки з вересня по грудень 2023 на благодійних ярмарках закладам освіти громади було зібрано сім мільйонів та закуплено необхідне для наших бійців.

Також задля допомоги українським Захисникам, вихованці Народного художнього колективу ансамбль танцю “Радість” ВМПДЮ здійснили за 2023 рік 9 гастрольних поїздок до таких країн, як Туреччина, Литва, Албанія, Румунія, Греція, Італія, Австрія, Польща. Творчі колективи Центру “Барвінок” протягом року взяли участь у 4 міжнародних заходах та здійснили 6 гастрольних поїздок в рамках “Турів подяки” в Польщі, Німеччині. Франції, Іспанії, Чехії, Австрії – зібрані кошти вони передали на потреби ЗСУ та людей, що постраждали від війни.



Переглядів: 335
Поширень: 0

Останні новини