В Україні знайшли найдавніші кам'яні знаряддя в Європі, що дозволяють прослідкувати шлях стародавніх людей

Знаряддя були знайдені у 1980-х роках на археологічній пам’ятці Королево поблизу кордону України з Румунією, але ніхто не зміг їх точно датувати.

За словами археологів, кам’яні знаряддя, знайдені на заході України, мають вік приблизно 1,4 мільйона років. Наразі, вони є найдавнішими відомими знаряддями в Європі, що виготовили люди. Це дає змогу зрозуміти, як і коли наші предки оселилися e цьому регіоні. Отримані дані підтверджують теорію про те, що в давнину предки людини, а саме Homo erectus (люди прямоходячі) прибули до Європи зі сходу.

«Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід», — каже співавтор дослідження Роман Гарба, археолог із Чеської академії наук у Празі. «Тепер ми їх маємо».

Доісторичні пам’ятки, що підтверджують присутність предків сучасної людини в Європі до 800 000 років тому, надзвичайно рідкісні. Висновки були опубліковані 6 березня в Nature.

Для цього Гарба та його колеги використали метод датування, заснований на космогенних нуклідах — рідкісних ізотопах, які утворюються, коли космічні промені високої енергії стикаються з хімічними елементами в мінералах на поверхні Землі. Зміни в концентраціях цих космогенних нуклідів можуть виявити, як давно мінерал був похований. Команда підрахувала, що знаряддям має бути 1,4 мільйона років. Аналіз датувань, як зазначають дослідники, є дуже надійним. Досі найдавніші точно датовані докази людиноподібних у Європі включали скам’янілості та кам’яні знаряддя, знайдені в Іспанії та Франції, що мають вік від 1,1 до 1,2 мільйона років.

Датування знарядь, знайдених у Королево спонукає дослідників припустити, що предки людини, що їх виготовили, були Homo erectus. Вони стали єдиними відомими людьми, що жили поза межами Африки приблизно 1,4 мільйона років тому. Більше того, знаряддя Королево схожі на знаряддя, знайдені на археологічних пам’ятках у Кавказьких горах, які пов’язують з Homo erectus і датують приблизно 1,8 мільйона років тому, каже Мадс Кнудсен, геонауковий з Орхуського університету в Данії. Однак, у найдавнішому шарі осадових відкладень Королево не виявлено жодних скам’янілих людських останків, тому неможливо точно сказати, що інструменти були виготовлені Homo erectus.



Переглядів: 261
Поширень: 0

Останні новини