Померла всесвітньо відома свиня-художниця: її картини були продані за понад мільйон доларів

Пігкассо - надзвичайно талановита свиня-художниця. ЇЇ картини було продано на суму в понад 1 мільйон доларів і було визнано «найуспішнішою нелюдською художницею в світовій історії». Нещодавно стало відомо, що вона померла у віці 8 років. 

Про це повідомляє видання New York Post.

Власниця тварини, Джоан Лефсон, повідомила, що смерть наступила через хронічний ревматоїдний артрит. Останнім часом хвороба прогресувала і в результаті обидві задні ноги свині стали кульгавими через кальцифікацію нижньої частини хребта. 

«Дуже сумно, що така надихаюча постать тваринного добробуту пішла з життя», — сказала Джоан  Лефсон,- «Але ми також можемо відзначити її здобутки протягом добре прожитого життя».

Лефсон, захисниця прав тварин із Франшхука, Південна Африка, у травні 2016 року врятувала Пігкассо з бійні, коли свині було всього чотири тижні.

«Пігкассо стала б шматком бекону у віці 6 місяців», — сказала Лефсон. «Натомість вона була врятована і воскресла, щоб надихнути мільйони людей переглянути те, що вони їдять, завдяки своєму надзвичайному таланту».

Тварина мешкала і творила у Farm Sanctuary SA, некомерційному фонді, який надає безпечний притулок для врятованих тварин у Франшхуку. 

«Її спадщина продовжує жити через притулок і нашу місію надихати на більш милосердний, більш стійкий світ для всіх», — додає Лефсон і зазначає, що картини тварини прикрашають колекції таких людей, як Ед Вествік, Рафаель Надаль і Джейн Гудолл. 

Пігкассо, названа на честь відомого художника Пабло Пігкассо. Вона здобула міжнародну популярність наприкінці 2016 року. У світі мистецтва пролунав галас про її майстерні мазки після того, як Лефсон засунула модифікований пензель у рот свині та штовхнула її перед порожнім полотном.  Кожен шедевр вона підписувала, вмочуючи морду в червону фарбу та тиснучи її на готовий виріб.

«Я не змушую її малювати. Вона малює, коли хоче», — поясниє Лефсон.

На рахунку Пігкассо  власні художні виставки та навіть співпраця зі швейцарським виробником годинників Swatch. Проте, на жаль, неземний успіх Пігкассо був затьмарений хворобою. 

«Хоча у Пігкассо вже спостерігалися симптоми артриту протягом останніх кількох років, її фізичний стан різко погіршився у вересні 2023 року», — зазначає Лефсон, - «На початку жовтня обидві її задні ноги стали кульгавими через кальцифікацію нижньої частини хребта, посилену артритом. Обидві невиліковні хвороби безпосередньо пов’язані з маніпуляціями та модифікаціями, яким піддаються сільськогосподарські тварини на сучасних індустріалізованих промислових фермах».

Але замість того, щоб сумувати, Лефсон вшановує життя та спадщину Пігкассо, аплодуючи довготривалому впливу, який її майстерність за мільйон доларів справила на її товаришів-утилізованих тварин. 

Остання робота Пігкассо називається «Овація».



Переглядів: 370
Поширень: 0

Останні новини