Під час засідання виконкому міськради прозвітували про виконання програми «Здоров'я вінничан» у 2023 році

Вчора, 7 березня, під час засідання чергового виконавчого комітету охорони здоров'я Вінницької міської ради прозвітували про виконання програми «Здоров'я вінничан на 2022-2024 роки» у 2023 році.

Впродовж минулого року всі сили у галузі охорони здоров'я Вінницької міської територіальної громади були направлені на забезпечення високої якості та доступності медичної допомоги, а також підвищення рівня спроможності медичних закладів надавати допомогу в умовах війни.

Підтримка військовослужбовців

У складних умовах сьогодення надзвичайно важливими є заходи із убезпечення мешканців громади та підтримка обороноздатності наших військових.

Тому, у 2023 році місцева влада виділила кошти на забезпечення належного функціонування військово-лікарської комісії Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки для проведення медичних оглядів та обстежень, а також на виплату заробітної плати медичним працівникам у цій комісії.

Задля надання якісної стоматологічної допомоги та підтримання боєздатності військовослужбовців Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших військових формувань міська рада з допомогою волонтерських та благодійних організацій облаштувала Мобільний стоматологічний кабінет. 

Формування кластерної мережі медичних закладів

У місті продовжувався процес формування мережу кластерних медичних закладів відповідно до вимог медичної реформи. Так, наказом Вінницької обласної військової адміністрації від 25.07.2023 року у Вінниці затвердили спроможну мережу закладів охорони здоров’я Вінницького госпітального округу та окреслили статус закладів охорони здоров’я ВМТГ у складі спроможної мережі. Надкластерним закладом визначено комунальне некомерційне підприємство «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології».

Кластерними закладами стали: комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня №1» та комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги».

Загальними закладами визначені комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня №3» та комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня "Центр матері та дитини"».

Підвищення стійкості медичних установ

В межах підготовки закладів до опалювального сезону було капітально відремонтовано проблемну мережу теплопостачання головного корпусу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Вінниці» за адресою: с. Писарівка, вул. Покровська,108. Також відбувся ремонт аварійної покрівлі І корпусу КНП «ЦПМСД №2» м. Вінниці» за адресою: м. Вінниця, вул. Магістратська, 44, та покрівлі приміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини №4 КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №5 м. Вінниці» за адресою: м. Вінниця, вул.1-й провулок Український, 6-А.

Для забезпечення повноцінної і безперебійної роботи на випадок відключення електропостачання в закладах охорони здоров’я наявний 51 генератор. У випадку проблем з електропостачанням вони живитимуть в першу чергу операційні, відділення реанімації, палати інтенсивної терапії, інше критично важливе обладнання. При цьому сформований запас палива, який дозволить забезпечити їх роботу протягом 5 днів.

Цього року, загалом, на пріоритет «Стійкість» у бюджеті громади передбачено 1 мільярд 204 мільйони гривень, а це – 40 % коштів, які не входять до захищених статтей.

Допомога внутрішньо переміщеним особам та пільговикам

«Війна, що триває, спричинила руйнівний вплив на здоров’я та життя людей. Тому турбота про тих, хто її потребує, забезпечення доступності до медичних послуг та задоволення першочергових медичних потреб населення були і залишаються пріоритетними в роботі закладів охорони здоров’я ВМТГ», – зазначає директор департаменту.

Станом на 01.01.2024 р. в комунальних центрах ПМСД м. Вінниці підписали декларацію з сімейними лікарями 5 822 ВПО (зокрема 270 дітей до трьох років).

Всього протягом 2023 року до закладів охорони здоров’я Вінниці звернулося за медичною допомогою 8 227 внутрішньо переміщених осіб. Понад 2,6 тисячі вимушених переселенців отримали стаціонарну медичну допомогу, зокрема 255 дітей.

Для забезпечення пільговиків лікарськими засобами та витратними матеріалами, торік з бюджету громади виділили 31,89 мільйона гривень. Гроші витратили на забезпечення населення лікарськими засобами та лікувальним харчуванням, пільговим зубопротезуванням. Крім цього, місто виділило кошти й на закупівлю виробів медичного призначення та витратних матеріалів для дітей, хворих на цукровий діабет, технічних засобів реабілітації, вакцин проти грипу для дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування, а також на безкоштовне забезпечення штучними кришталиками при хірургічному видаленні катаракти у хворих тощо.

Продовжував свою діяльність КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології», що безпосередньо впливає на зменшення кількості ускладнень серцево-судинної патології, як однієї з основних причин смертності.

Продовжувалась співпраця з Національним інститутом серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова. Так, у КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології» сумісно з кардіохірургами НІССХ ім. М. М. Амосова за 12 місяців 2023 року провели 201 операцію.

Надання ширшого спектру реабілітаційних послуг та турбота про доступність і безбарʼєрність

«Внаслідок активних бойових дій та регулярних масованих обстрілів виникла гостра потреба в розбудові системи реабілітаційної допомоги, яка сприятиме зменшенню інвалідизації громадян з метою їх максимального повернення до активного життя», – зазначає Олександр Шиш.ьУ ВМТГ реабілітація здійснюється в кількох медичних закладах міста.

За словами очільника департаменту, в подальшому міська влада планує подальше розширення відділень та проведення реновації приміщень з урахуванням принципів безбар’єрност та інклюзивностіі, а також доукомплектування штату, проведення навчання команд з протезування/ортезування пацієнтів з ампутаціями. Є також потреба у доукомплектуванні відділення реабілітаційним обладнанням.

Більше того, місто дбає й про доступність медичних закладів. Наприклад, щоб забезпечити безперешкодний доступ людей з інвалідністю до закладів охорони здоров’я, у КНП «Вінницька міська клінічна лікарня "Центр матері та дитини"» облаштовано пандуси. Також відповідні роботи з облаштування підйомника розпочали у КНП «ЦПМСД №2» в корпусі №1 за адресою: вул. Магістратська, 44.

«Загалом можна стверджувати, що галузь охорони здоров’я Вінницької МТГ адаптувалася до роботи в умовах тилового міста зі значним навантаженням на існуючу інфраструктуру при триваючому відтоку медичних кадрів через мобілізацію, міграцію в приватний сектор, виїзд за кордон. Основні зусилля у 2024 році будуть направлені на адаптацію спроможної мережі закладів охорони здоров’я до потреб і викликів в умовах агресії рф та конкуренції, розвиток напряму реабілітації для дітей та дорослих, а також – міжнародне співробітництво у сфері охорони здоров’я», – зазначив Олександр Шиш.

Джерело: ВМР



Переглядів: 253
Поширень: 0

Останні новини