Україна почала виробляти ракети із дальністю понад 640 км та ППО, аналогічне NASAMS — The Washington Post

Як пишуть у The Washington Post, Україна практично не виробляла зброї до того, як росія вторглася в лютому 2022 року, проте зараз місцева промисловість зброї процвітає.

Заводи продукують снаряди, міномети, військові машини, ракети та інші боєприпаси. У 2023 році виробництво зброї в Україні зросло втричі, а цього року очікується зростання в шість разів. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду в січні.

Проте, як пише видання, місцевого виробництва недостатньо, щоб компенсувати втрату міжнародної підтримки, особливо зброї зі Сполучених Штатів.

Оскільки пакет допомоги в розмірі 60 мільярдів доларів США зупинився в Конгресі, вітчизняне виробництво є критичнішим, ніж будь-коли. Такої важливої техніки, як-от безпілотники, які змінили спосіб ведення війни, Україна виробляє вже близько 90 відсотків від того, що їй потрібно, заявив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, на конференції минулого місяця.

Серед такого обладнання – БПЛА високої дальності, які завдали ударів по нафтопереробних заводах в росії останніми тижнями, а також морські безпілотники, які завдали серйозної шкоди чорноморському флоту росії та допомогли відновити морські шляхи для експорту українського зерна. Україна також створює власні міномети та артилерійські снаряди радянського зразка калібру 122 і 152 мм.

Українські оборонні компанії намагаються задовольнити найбільшу потребу військових, створюючи власні 155-міліметрові снаряди за стандартом НАТО, необхідні для артилерійських систем, що постачаються західними партнерами України.

За словами офіційних осіб, також розробляються системи протиповітряної оборони з високоточними ракетами, подібними до передової системи наземних ракет (NASAMS) виробництва США та Норвегії. Але високотехнологічні системи, які потрібні Україні для відсічі російським загарбникам, ще дуже далекі від виробництва в Україні. «Щоб освоїти таке виробництво, щоб таке виробництво побудувати, потрібні десятиліття», — сказав Максим Полив’яний, який також є директором Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України, до якої входять понад 50 приватних підрядників.

Поки Білий дім працює над тим, щоб через Конгрес отримати 60 мільярдів доларів допомоги, для України з’явилися проблиски надії.

Минулого тижня Європейський Союз схвалив військовий пакет на 5 мільярдів доларів, а адміністрація Байдена оголосила, що надішле 300 мільйонів доларів допомоги, що стало можливим завдяки «неочікуваній економії коштів» у контрактах Пентагону для України. І чеська ініціатива сподівається розпочати надсилання близько 800 000 снарядів у найближчі тижні.

Проте все це поки що далеко не відповідає потребам країни.

Джерело: The Washington Post



Переглядів: 447
Поширень: 0

Останні новини