Центр професійно-технічної освіти №1: переваги та чому варто до нього вступати

У четвер, 21 березня, у Центрі професійно-технічної освіти №1 відбувся профорієнтаційний захід «День відкритих дверей». Близько двохсот випускників шкіл відвідали захід зі своїми батьками та педагогами, щоб ознайомитись з умовами навчання, переліком професій і видом освітніх послуг, які надає заклад.


Цього дня у головному холі панувала дружня атмосфера: студенти різних спеціальностей презентували свої професії та результати здобутих у процесі навчання вмінь та навичок, охоче розповідали майбутнім абітурієнтам власні історії вибору професії та закладу.  



Під час заходу, випускникам шкіл розповідали про переваги таких професій, як слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, верстатник широкого профілю, токар, фрезерувальник-шліфувальник, а також слюсар з ремонту промислового обладнання. Вони надзвичайно важливі для оборонної промисловості та підприємств машинобудівного спрямування. 
Нам вдалось відвідати майстерню, де навчаються верстатники широкого профілю. Для верстатників є 4 майстерні: токарна, фрезерна, шліфувальна і навчально-практичний центр. Тут стоїть сучасне обладнання, яке теж використовується на підприємствах, тому, студенти, вивчивши роботу на таких верстатах в подальшому можуть впевнено працювати. 



Зазвичай, у групі навчаються хлопці, але сьогодні є одна дівчина. У цій роботі є нюанси, треба бути надзвичайно обережним. Деталі, які виточуються, в основному, досить важкі, тому треба гарна фізична підготовка. 


Студентка Анастасія розповіла нам про враження від навчання: «Я навчаюсь тут другий рік. Це було спонтанне рішення, але мені подобається обрана професія. Спочатку було незвично усвідомлювати, що я одна дівчина у групі, але до мене ставляться, як до рівної. Ми, як одна велика родина».



Наступною була майстерня слюсарів з ремонту колісно-транспортних засобів, де займаються учні, розбирають деталі та запчастини автомобілів, складають, перевіряють їх якість, контролюють точність. Заклад має автомобілі призначені для збирання-розбирання, щоб учні могли вивчити будову, технічне обслуговування і ремонт.



Про свої враження від навчання розповів студент Валентин: «Я навчаюся на спеціальності слюсар-ремонтник, ремонтник колісно-транспортних засобів. Навчаюсь перший рік, мені подобається обрана спеціальність. Під час навчання було багато нової інформації. В подальшому планую розвиватися та працювати саме в цій сфері».


 


Також учні закладу розповідали про професії будівельника, маляра-штукатура, лицювальника-плиточника та їхню надзвичайну актуальність в даний період. Орієнтир – якісна та швидка відбудова післявоєнної України. Вже зараз є велика потреба у фахівцях, які б відбудовували деокуповані території. 
У закладі також навчають професії ювеліра-монтувальника і ювеліра-закріпника. Це творча професія і наразі в Україні їй навчають лише у трьох закладах. Центр професійно-технічної освіти №1 один з них та водночас єдиний на території всього подільського регіону. 


Як розповідає Наталя Григорівна, старша майстриня, яка керує виробничими майстернями: «Група виготовляє основу металевих виробів, в які потім вставляються камені. У групи монтувальників зараз конкурс фахової майстерності і вони виготовляють певну продукцію. Вироби, які ви сьогодні бачите - це роботи студентів, які вони виготовили на конкурс».



«Кожен рік випускаються групи і залишають роботи, а ми їх потім використовуємо на виставках, щоб представляти нашу професію», – розповідає Наталя Григоріївна.



Не менш важливою є професія кухаря-кондитера. Вона має широке поле для подальшого творчого зростання і професійного розвитку і актуальна практично для всіх галузей харчової промисловості. 

Про свої враження від відвідин «Дня відкритих дверей» розповіла випускниця ліцею №13 Вікторія Штогрин. «Ми ознайомилися з різними спеціальностями. Мені найбільше запам’яталась ювелірна і ще сподобалася пекарня. Сподобався процес роботи, різноманітні техніки. Найбільшою перевагою є те, що це творчі заняття – тут можна виразити свої емоції, проявити себе».



Нам також вдалось відвідати майстерню кондитерів. Дівчата випікали пиріжки в рамках виробничого навчання.

Як розповіла Наталя Григорівна: «Ця майстерня була повністю переобладнана. За допомогою наших спонсорів було зроблено ремонт. У нас була одна майстерня для кухарів, а зараз ми її поділили: тут зробили майстерню кондитерів і окремо майстерню кухарів. Це дає можливість одночасно проводити уроки у декількох групах».



Наступною майстернею стала майстерня кухарів, де відбувався урок з виробничого навчання з кухарської справи. Темою уроку було приготування млинців із кольорового тіста. Учні готують, дегустують і роблять гарну презентацію страви. 



Директор освітнього закладу Валерій Дяків розповів: «Наші випускники працюють практично у всіх сферах харчової промисловості, в тому числі й хлібопекарській. Ми маємо потужний попит на цю професію, через те, що у нас надзвичайно сучасне обладнання. За минулий рік ми оновили майже на сто відсотків нашу матеріально-технічну базу. Ми - єдиний заклад, який на сьогодні має в наявності сучасні ротаційне пекарське обладнання для випікання  хліба, і, у разі необхідності, ми можемо забезпечити випікання понад двох тисяч буханок хліба на добу з використанням альтернативних джерел. Ми також маємо потужності, щоб допомагати нашим Збройним силам». 



Нещодавно, заклад став переможцем конкурсу від Міністерства освіти та науки України, завдяки якому буде створено навчально-практичний центр з професії слюсар з ремонту промислового обладнання. Ця професія відноситься до категорій професій загальнодержавного значення, і Центр професійно-технічної освіти №1 єдиний в області здійснює таку підготовку. 
Заклад тісно співпрацює з різноманітними міжнародними організаціями в межах міжнародної проєктної діяльності, і ключовою у цій співпраці є німецька організація GIZ. Вона підтримує розвиток закладів професійно-технічної освіти України у вигляді оновлення виробничого обладнання матеріально-технічної бази.



«Наші випускники в числі перших пішли захищати нашу державу, незалежність, суверенітет. На інтерактивній дошці можна побачити фото наших полеглих випускників, їх наразі двадцять шість. Хлопці підписували контракт, йшли добровольцями. Наймолодшому на момент загибелі було 19 років.  Ми продовжуємо взаємодіяти з тими, хто стоїть на захисті нашої незалежності, намагаємось допомогти всім, чим можемо і беремо активну участь у волонтерській діяльності. У нас були відправки заморожених вареників, це понад 16 тисяч штук, за раз відправляли не менше 4-5 тисяч пиріжків, млинців, напівфабрикати. Їх розвозять по всій лінії фронту. Наші волонтери доставляють все оперативно та інформують про подальші замовлення, щоб ми могли продовжувати надавати таку посильну допомогу.», – розповів Валерій Васильович.



Переглядів: 775
Поширень: 0

Останні новини