Вінничани застосовуватимуть інноваційні практики у веденні господарства на модульних фермах

У Вінницькій громаді діє Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки. У її межах міська влада разом із профільними організаціями реалізує низку заходів, покликаних на зміцнення економічних показників громади за рахунок розвитку сільського господарства.

Нещодавно на базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН створили Центр аграрної науково-просвітницької діяльності «АгроКемпа». Тут будуть розміщені десятки модульних ферм, які стануть прикладом сучасних підходів до розвитку агропромислового сектору як для досвідчених фермерів, так і для початківців.

Завдяки цьому Центру демобілізовані військовослужбовці та їхні родини, а також люди з-поміж ВПО зможуть знайти справу свого життя в агросфері, а досвідчені аграрії зможуть застосовувати інноваційні практики у веденні господарства.

Заступник міського голови Андрій Очеретний розповідає, що такий центр був створений як підтримка агробізнесу, який має великий потенціал для розвитку. Важливим напрямком роботи центру є і соціальне спрямування в контексті підтримки у працевлаштуванні та соціалізації українських військових.

Власне, в «АгроКемпа» облаштовують модульні ферми, де в планах вирощування диких та свійських тварин, птахів та навіть равликів, виготовлення кормів та органічних добрив, розвиток бджолярства, садівництва та овочівництва.

 Модульні ферми

«Торік міська влада уклала Меморандум про партнерство та співпрацю з Інститутом кормів та сільського господарства Поділля НААН з дорадницькою метою. У межах нашої спільної роботи на базі Інституту кормів створили Центр органічного виробництва та Центр аграрної науково-просвітницької діяльності, – розповідає заступник міського голови Андрій Очеретний. – Ми хочемо, щоб в нашій громаді фермери активно вирощували овочі, фрукти та іншу продукцію, а також робили акцент на доданій вартості. Однією з наших цілей також є підтримка військовослужбовців, які повертаються зі служби та шукають собі нове заняття для розвитку. Власне, тут працюватиме навчальна база, де можна на власні очі побачити, як працюють ферми та консультуватися з дорадниками про те, як саме розвивати власну справу в сфері сільського господарства».

Директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Олександр Корнійчук розповідає, що реалізації такого комплексного центру передувало вивчення досвіду європейських країн у сфері дорадництва та роботи кооперативів.

Наразі на території науково-просвітницького центру тривають активні роботи. Є чимало старих господарських приміщень, які перебувають в процесі реконструкції. Там створюють модульні ферми, де, власне, розвиватимуться різні напрямки сільського господарства. Один з модулів спеціалізується на виробництві м’яса свинини та вирощуванні свиней, ще два присвячені вирощуванню диких тварин – оленів та бізонів. Активно працює модуль з виробництва кормів для сільськогосподарських тварин. Олександр Корнійчук розповідає: вже незабаром буде діяти ферма з вирощування равликів – перспективний та цікавий напрямок, який розвивається в країні та має чималий попит за кордоном.

 Равликова ферма

Зараз будівельна техніка готує ділянку, де розміститься пасіка на 100 вуликів різного типу. Закладений в «АгроКемпі» й сад на 5 гектарів, де вже висаджують волоські горіхи. В майбутньому на цій територій будуть також обробляти виноградники. Таким чином цей комплекс буде не лише економічно доцільним, а ще й використовуватиметься з рекреаційною та туристичною метою, зауважив заступник міського голови Андрій Очеретний.

 Пасіка з вуликами

Також нещодавно на території «АгроКемпи» встановили сучасну теплицю, яка має всесезонний характер, тож обсяги виробництва органічно вирощеної продукції будуть значними.

 Так виглядає всесезонна теплиця

Директор Інституту кормів додає: кілька фермерів уже зверталися по консультації щодо вирощування свійських тварин. А один військовослужбовець з Вінниці має намір після Перемоги займатися органічними добривами. Для цього йому необхідні каліфорнійські хробаки, тож він вже цікавився в дорадників, які умови потрібні для розведення та догляду.

*Фото ілюстративні

Джерело: ВМР



Переглядів: 389
Поширень: 0

Останні новини