Програма розвитку малого та середнього підприємництва Вінниці на 2024-2026 рр.: що треба знати

Напередодні, 11 квітня, під час засідання виконавчого комітету було підтримано важливий документ, орієнтований на підтримку місцевого та релокованого бізнесу, робота якого забезпечує економічну стійкість громади. Йдеться про Програму розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької МТГ на 2024-2026 роки. Місь влада планує реалізувати низку заходів, спрямованих на покращення ситуації на ринку праці, допомогу демобілізованим військовим та ветеранам, підвищення ефективності співпраці бізнесу та міської влади, а також заходи, орієнтовані на реалізацію завдань Зеленого курсу Вінниці.

Цю Програму міський департамент економіки і інвестицій розробив у співпраці з експертами Громадської організації «Центр громадської експертизи», за підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконує німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки урядів Німеччини та Швейцарії наприкінці минулого року.

Структура Програми має три основних напрями: сприятливі політика та регулювання, доступні фінансові ресурси й розвинена інфраструктура підтримки. Вони ґрунтуються на передовому європейському досвіді ведення економічної політики по підтримці МСП.

Він додав, що зважаючи на виклики, пов’язані з війною, важливою складовою Програми стане підтримка демобілізованих та ветеранів російсько-української війни.

«Враховуючи міські пріоритети розвитку, ми маємо ще три теми, які наскрізно проходять через усі напрями: нарощування людського капіталу, безпечне екологічне середовище для громади, формування галузевих кластерів. Окремо також ми виділяємо заходи, орієнтовані на підтримку демобілізованих військовослужбовців та ветеранів російсько-української війни. Ми плануємо організувати професійне навчання, перекваліфікацію та підвищення кваліфікації, а також проведення консультацій щодо започаткування власної справи. Ми також передбачили ваучери на започаткування бізнесу для демобілізованих, ветеранів і членами їхніх сімей, а також ваучери на налагодження виробництва продукції подвійного призначення. Завдяки цьому матимемо можливість створити умови, щоб наші Захисники та Захисниці могли швидше інтегруватися в соціум та продовжувати вести активне життя», – сказав директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов.

Новий документ враховує пріоритетні завдання муніципальних цільових програм щодо залучення інвестицій на 2024-2026 роки, охорони навколишнього природного середовища до 2025 року, розвитку аграрного сектора та забезпечення продовольчої безпеки до 2025 року, а також розвитку туризму та промоції громади до 2026 року.

У результаті планують створити нові інструменти підтримки бізнесу, умови для партнерства між навчальними закладами та бізнесом, долучати бізнес-середовище до цілей Зеленого курсу Вінниці, підтримувати прозору та ефективну комунікацію між органами влади та МСП, сприяти у створенні центрів розвитку кластерів.

Програма МСП на 2024-2026 роки ґрунтується на Державній стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, національних пріоритетах щодо розвитку МСП, визначених Законом України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», Стратегії збалансованого регіонального розвитку Вінницької області на період до 2027 року, Концепції інтегрованого розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року, Стратегії розвитку Вінницької міської територіальної громади до 2030 року (Стратегії 3.0), Декларації про Зелений курс Вінниці.

Були також враховані міжнародні та європейські принципи і пріоритети, визначені в Цілях сталого розвитку ООН та Акті про малий бізнес для Європи (Small Business Act for Europe).

Проєкт Програми був презентований представникам бізнес-об’єднань громади, навчальних закладів, представникам обласних та місцевих підрозділів державних органів влади області, виконавчих органів міськради та комунальних підприємств, депутатам ВМР. Всі вони активно долучились до процесу розробки проєкту Програми з листопада минулого року.

Програма розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької міської територіальної громади на 2024-2026 роки буде передана на розгляд депутатів на черговій сесії міської ради.

Джерело: ВМР



Переглядів: 324
Поширень: 0

Останні новини