Іран запустив сотні безпілотників у бік Ізраїлю: що відбувається

У ніч проти 14 квітня Іран здійснив безпрецедентний масштабний удар безпілотниками та ракетами по Ізраїлю у відповідь на ймовірний удар Ізраїлю по іранському посольству у Сирії, вивівши тривалу тіньову війну між двома сторонами назовні та виявивши перспективи повномасштабного регіонального конфлікту. Про це повідомляє CNN.

Понад 300 снарядів, у тому числі близько 170 безпілотників і понад 120 балістичних ракет, були випущені в бік Ізраїлю під час масштабної повітряної атаки протягом ночі, але «99%» з них були перехоплені ізраїльськими системами ППО та його «партнерами», згідно із ізраїльськими даними.

Ці репресії стали першим випадком, коли Ісламська Республіка здійснила прямий напад на Ізраїль зі своєї території, позначивши нову небезпечну точку перелому в конфлікті на Близькому Сході, який стрімко розвивається. За словами посла Тегерана в ООН, Іран попередив, що відповість «сильнішими та рішучішими» діями, якщо Ізраїль помститься за удари, завдані цими вихідними.

Під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху в суботу ввечері президент США Джо Байден чітко дав зрозуміти, що США не братимуть участі в будь-яких наступальних операціях проти Ірану, підтвердивши «залізну відданість Америки безпеці Ізраїлю».

Байден сказав Нетаньяху, що йому слід вважати події суботнього вечора «перемогою», оскільки атаки Ірану були здебільшого невдалими, і натомість продемонстрували «чудову здатність Ізраїлю захищатися від навіть безпрецедентних атак». За оцінками США, майже всі безпілотники та ракети, включаючи понад 100 балістичних ракет, запущені Іраном, були збиті з неба. За словами представника адміністрації Президента, жодна крилата ракета не влучила, і нічого «цінного» не було пошкоджено.

За даними служби надзвичайних ситуацій Ізраїлю, не надходило повідомлень про постраждалих безпосередньо від ударів Ірану, хоча вони повідомили, що 7-річна дівчинка отримала важкі поранення осколками ізраїльської ракети-перехоплювача. Коли з’явилася новина про напад, у північному ізраїльському місті Хайфа були відкриті громадські притулки, а великі громадські зібрання заборонені. Ізраїль закрив свій повітряний простір, як і сусідні Йорданія, Ірак і Ліван. До ранку неділі Ізраїль та Йорданія знову відкрили свій повітряний простір.

Сьогодні вранці місія Ірану в ООН оголосила, що атака «вважається завершеною», але попередила про можливу майбутню ескалацію. За даними ізраїльських військових, рано вранці в неділю за місцевим часом з Лівану по Ізраїлю було випущено понад 55 ракет.


Теги: війна

Переглядів: 429
Поширень: 0

Останні новини