Плекаємо традиції: у Вінниці для дітей провели майстерклас з писанкарства

У світі, насиченому технологіями, важливо не плекати традиції, що передаюься з покоління в покоління. Одним із таких занять є писанкарство – давній український звичай, що має глибокі корені та багату символіку.

 Дівчинка розписує писанку

Можливість пізнати тонкощі традиційного розпису великодніх яєць сьогодні отримали учні ліцею № 3. У Вінницькому літературно-меморіальному музеї М. М. Коцюбинського для них організували та провели майстерклас з писанкарства.

У виставковій залі музею учасникам заходу розповіли про основні символи та кольори, які традиційно використовують українці при створенні писанок, а також про їхнє сакральне значення, історію, техніки розпису, матеріали та інструменти. Для більшості дітей це було перше знайомство з традиційним українським мистецтвом.

Наставниця розповідає про тонкощі писанкарства

«Писанка – втілення української культури та душі, передача символів та традицій від серця до серця, від покоління до покоління. А нині дуже важливо плекати та примножувати нашу культуру та передавати знання для наших маленьких українців та україночок. Діти полюбляють такі заходи, адже вони дізнаються щось нове, вперше беруть до рук писачок та згодом бачать свої творіння та пишаються ними», – говорить наставниниця учасників Марія Суржикова.

  Хлопчики займаються писанкарством

Серед тих, хто вперше взяв до рук писачок, був Максим. Хлопчик не приховував свої емоції від творчого процесу.

«Це така крута штука! Я вперше роблю писанки, і вони виходять супер!» – захоплено розповідає він.

Організатори майстеркласу з писанкарства зазначають, що такі мистецькі події – надзвичайно важливі. Адже під роботи діти поринають у світ прадавніх традицій, пізнають їхню глибинну суть та в подальшому зберігатимуть та примножуватимуть.

Джерело: ВМР



Переглядів: 522
Поширень: 0

Останні новини