Студентам нададуть більшої свободи у навчанні: парламент ухвалив новий закон

Верховна Рада ухвалила закон про запровадження індивідуальних освітніх траєкторій. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

Ключовою ідеєю цього закону є створення більших можливостей і надання більшої свободи студентам. Наприклад, студенти зможуть самостійно регулювати темп і тривалість навчання, а також, за потреби, змінювати спеціальність після року чи півтора навчання, завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні.

Якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. А тоді, після першого курсу, вже ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту.

Також закон дає можливість студентам-контрактникам самостійно визначати тривалість навчання в університеті. Так, хтось зможе завершити 4-річну бакалаврську програму за три роки або навпаки – поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6-8 років.

Водночас закон посилює автономію університетів. Заклади зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей.

Для регульованих, таких як право, медицина чи правоохоронна діяльність, будуть детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання. Адже для цих спеціальностей передбачені державні кваліфікаційні іспити.

«Зміни до законодавства, які ухвалили сьогодні, наближають нас до європейських стандартів вищої освіти та є важливим кроком на шляху якісної трансформації держави через освіту. Дякую народним депутатам за підтримку!», – сказав Оксен Лісовий.



Переглядів: 320
Поширень: 0

Останні новини