Пресконференція до дня народження Михайла Коцюбинського: які події та заходи відбудуться у Вінниці

У Вінниці відбулася пресконференція, організована департаментом культури Вінницької міської ради, з нагоди відзначення 160-річчя від дня народження великого українського письменника Михайла Коцюбинського. На заході було оголошено широкий спектр подій, які відбуватимуться впродовж квітня – вересня. Серед них виставки, форуми, театральні вистави та освітні програми, спрямовані на популяризацію спадщини письменника.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

В офіційному заході взяли участь директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук, перший заступник директора департаменту культури ВМР Олексій Циганков, директор департаменту маркетингу міста та туризму ВМР Олександр Вешелені, фахівець КП «Інститут розвитку міст» Андрій Янченко та директорка Вінницького літературно-меморіального музею М.М. Коцюбинського Лариса Кравченко.

Під час свого виступу Максим Філанчук наголосив, що Михайло Коцюбинський залишив помітний слід у літературі кінця ХІХ – початку XX століття не лише України, а й світу. Його життєвий та творчий шлях нерозривно пов'язаний з Вінниччиною.

«Ні для кого не секрет, що Михайло Коцюбинський – один з найяскравіших митців в українській та світовій літературі. Життєвий та творчий шлях нашого Сонцелюба розпочався саме тут у Вінниці, де він народився 17 вересня 1864 року. І цього року ми вже будемо відзначати 160 річницю від дня народження видатного нашого земляка», – говорить директор департаменту культури міської ради.

Зі свого боку Олексій Циганков підкреслив, що цикл усіх заходів з нагоди відзначення 160-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського реалізується за грантові кошти.

«Сьогодні у воєнних умовах ми намагаємось популяризувати наших відомих земляків. Заходи, які відбуваються у нашій громаді, проводяться завдяки підтримці Європейського союзу в межах реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ, яка відбувається в межах проєкту #EU4Culture, фінансує ЄС та реалізовує Goethe-Institut Ukraine. Саме впродовж розробки Стратегії ми визначили, що 2024 рік буде роком Михайла Коцюбинського. Тому було розроблено календар подій, присвячений видатній постаті вінничанина», – зауважив він.

На пресконференції було озвучено, що проєкт «2024. Рік Коцюбинського» передбачає цикл різноформатних заходів. Зокрема, серію виставкових проєктів, які по-новому інтерпретуватимуть постать Михайла Коцюбинського. Також вони дозволять розвінчати міфи про «радянського» Коцюбинського. Головною подією «Року Коцюбинського» стане проведення восени Всеукраїнського музейного форуму «#Коцюбинський160».

У літній період в саду літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського заплановано серію імерсивних екскурсій «INTERMEZZO», а також ретроспективі покази кінофільмів просто неба.

Олександр Вешелені анонсував, що департамент маркетингу міста та туризму проведе освітній інтенсив «Майстерня міських екскурсій: Михайло Коцюбинський», метою якого є створення нового різноформатного туристичного продукту довкола постаті Михайла Коцюбинського.

Ще однією знаковою подією має стати прем’єра театральної вистави open-air «Потяг» за творами Коцюбинського, яка відбудеться 17 вересня – в день його народження.

Також під час зустрічі фахівець КП «Інститут розвитку міст» Андрій Янченко представив розроблену айдентику, елементи якої містили унікальний шрифт.

«Цей шрифт виявили дослідники та історики у 2020 році на звороті таблички, що з 1930-х років була монтована на фасаді музею. Зазначимо, що на відвідувачів Вінницького літературно-меморіального музею Коцюбинського чекатимуть квитки з оновленим дизайном, де письменник зображений різнопланово», – каже Максим Філанчук.

Також він звернув увагу, що з міркувань безпеки інформація щодо точного місця та часу проведення подій анонсуватимуть окремо. Актуальну інформацію будуть публікувати на сайті «VinnCulture» або на сторінках «Культурний код. Вінниця» у фейсбуці.

А вже зараз у музеї можна переглянути виставку «Коцюбинський в мистецтві». Під час її презентації директорка Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського Лариса Кравченко зазначила, що тут представлено унікальні експонати із фондів закладу.

«В експозиції представлено 15 робіт, серед яких, переважно, твори живопису і графіки, проте є і прикладне мистецтво, зокрема, ткацтво, вишивка, інтарсія та інкрустація по дереву», – зазначила Лариса Кравченко.

Для довідки:

Літературно-меморіальний музей М. М. Коцюбинського у Вінниці відкрили 8 листопада 1927 року. Він став першим на теренах України. У музеї зберігаються в оригіналах метрична книга із записом про народження письменника, книги з його бібліотеки, особисті речі, перші прижиттєві видання творів, книги з його автографами та багато інших цікавих матеріалів.

З лютого 2020 року спільними зусиллями за підтримки Вінницької міської ради та очільника громади Сергія Моргунова в закладі було розпочато масштабний проєкт з реставрації меморіальних будівель, створення наукової та дизайн концепції нової експозиції музею. У 2021 році розпочато проведення капітального ремонту адміністративної будівлі, продовжено роботу зі створення нової експозиції музею – розробили дизайн експозиційних комплексів та технічний дизайн-проєкт експозиції та проведено Всеукраїнський архітектурний конкурс «Коцюбинський вдома». За результатами конкурсу було обрано проєкт нового вигляду саду меморіального музею, площі з пам’ятником і дитячим майданчиком, що розташовані поряд.

На жаль, амбітні плани зруйнував початок повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. 14 липня 2022 року внаслідок ракетного удару рф по Вінниці музей зазнав часткових пошкоджень.

«2024. Рік Коцюбинського» покликаний стати черговою віхою у збереженні спадщини Михайла Коцюбинського та національної ідентичності.



Переглядів: 331
Поширень: 0

Останні новини