Чистий четвер 2024 року: традиції та що не можна робити цього дня

Сьогодні, 2 травня, віряни східного обряду активно готуються до Великодня. Чистий четвер в народі часто пов'язують з очищенням душі та тіла перед одним з найбільших релігійних свят року.

Що відомо про Чистий четвер

Дата цього важливого дня кожного року змінюється, бо вона прив'язана до дати святкування Воскресіння Господнього. Цього року Чистий четвер припадає на 2 травня.

Це останній четвер перед Великоднем, коли віруючі згадують важливі події з життя Христа. У цей день вшановується Таємна вечеря та обмивання Ісусом ніг Його учнів, молитва Христа в Гефсиманському саду та зрада його учня Юди.

В Євангеліє зазначено, що в цей день вперше Ісус Христос встановив обряд причастя: вируючі мають вкусити шматок хліба та зробити ковток вина. Вино з часом стало уособлювати кров Сина Божого, а хліб - тіло.

У храмах від четверга і до самого Великодня згадують земні страждання Христа перед його розп'яттям. Обов'язково читають 12 Страсних Євангелій, де йдеться про страждання Ісуса перед стратою.

Що можна і не можна робити в Чистий четвер

Серед людей Чистий четвер вважається днем, коли очищається не лише душа, але й тіло. Традиційно вже починають приготування до Великодня. Здавна вважалося, що Христове Воскресіння потрібно зустрічати в охайній та прибранній хаті, а тому саме в Чистий четвер починали прибирання. Також традиційно роблять таке:

випікають паски і фарбують яйця; очищають будинок від бруду, миють не лише підлогу, але й вікна та двері; викидають пошкоджені, старі і непотрібні речі; готуються до святкового столу на Великдень; завершують усі важливі справи.

Купання — один із найважливіших обрядів у Чистий четвер. Віряни це роблять на згадку про те, що Ісус Христос омив ноги апостолам перед початком Таємної вечері.

Чистий четвер — важливе церковне свято, а тому існує і багато заборон. Зокрема, наші предки вірили, що не можна позичати речі з будинку, навіть якщо вас про це дуже попросять. Вважається, що з предметом ви віддаєте добробут і своє щастя. Заборонено думати про погане чи гріховне, сваритися та лаятися.

Цікаво, що всі роботи з приготування до Великодня варто завершити саме в Чистий четвер і в жодному разі не переносити їх на п'ятницю, яку віряни називають Страсною.

Прикмети на Чистий четвер

Існують і народні звичаї та прикмети цього дня:

у Чистий четвер потрібно під час генерального прибирання винести з дому все сміття і мотлох - так позбудешся всього поганого; хороші речі, якими не користувалися рік, потрібно віддати тому, кому вони потрібніші - добро повернеться сторицею; якщо вмитися в Чистий четвер водою зі срібною монеткою або ложкою - матимеш міцне здоров'я і красу; якщо скупатися до сходу сонця - то привернеш у життя удачу.

За тим, які вийшли паски у Великий четвер, судили, яким буде рік до наступного Великодня: якщо випічка була пишною і смачною - добрий знак, на удачу, а якщо не вдалася - рік має бути складним.

Джерело: ТСН, РБК-Україна, УНІАН.



Переглядів: 845
Поширень: 0

Останні новини