Прославляли українські традиції та донатили на ЗСУ: у Вінницьких Хуторах провели мистецький захід

Виконували автентичні гаївки, водили хороводи та прославляли українські народні традиції. У Вінницьких Хуторах 7 травня відбувся благодійний великодній мистецький захід «Де гаївка лунала». Під час події також провели майстеркласи та концертну програму, а учасники та відвідувачі донатили кошти на підтримку ЗСУ. Організували подію заклад культури «Вінницька централізована клубна система» у співпраці з КЗ «Вінницько-Хутірська дитяча школа мистецтв» та департаментом культури ВМР.

 Учасниці мистецького заходу біля великоднього панно

Учасники та відвідувачі мали нагоду взяти участь у захопливих майстеркласах, навчитись базової практики різноманітних ремесел, таких як: писанкарство, лялька-мотанка, ткацтво, в’язання гачком, рогозоплетіння, виготовлення свічки з вощини тощо. Також хлопці та дівчата долучались до майстеркласів із виготовлення великоднього кошика, створення великоднього панно з рогози й верби та розпису великої писанки.

 Майстерклас з писанкарства

Крім того, в межах події відбувся благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ, де місцеві майстрині та учні КЗ «Вінницько-Хутірський ліцей» презентували свої вироби та авторські солодощі й випічку.

Як майстриня, дебютувала на заході місцева мешканка Анастасія Кліщук. Вона займається в’язанням гачком – амігурумі, а кошти від продажу виробів дівчинка спрямовує на підтримку військових.

 Анастасія Кліщук проводить майстерклас в’язанням гачком – амігурумі, поруч юні учасниці та староста Вінницько-Хутірського старостинського округу Владислав Кривешко

Завдяки спільним зусиллям було зібрано понад 11 тисяч гривень на підтримку військових.

Як зазначила директорка Вінницької централізованої клубної системи Тетяна Казанська-Гавриш, усім охочим було запропоновано власноруч створити щось особливе та відчути себе часткою багатої культурної спадщини. А воркшопи додали ще більше барвистості та неповторності у святкову атмосферу заходу.

«Основна мета нашого мистецького заходу – це відродження українських традицій, навчання діток веснянкам, гаївкам, великоднім обрядам. Також ми вже домалювали нашу велетенську "Писанку єднання ", яку почали створювати минулого року. І сьогодні, попри війну, ми хочемо нашим дітям подарувати щасливі спогади, відволікти їх від страшних подій. Власне культурою, традиціями ми прагнемо зростити високодуховних, свідомих українців», – зазначає Тетяна Казанська-Гавриш.

Тетяна Казанська-Гавриш та Владислав Кривешко

Староста Вінницько-Хутірського старостинського округу Владислав Кривешко зазначив, що захід сприяв підтримці та популяризації українських культурних традицій.

«Такі ініціативи відновлюють дух спільноти, підтримуючи нашу ідентичність та культурне багатство. Сьогодні важливо пам’ятати українські традиції, адже вони дозволяють нашим нащадкам зберегти зв'язок із нашою спадщиною та зрозуміти своє місце в історії. Тому подібні заходи необхідні для розвитку нашої Вінницької громади, розбудови сильної та злагодженої спільноти для майбутніх поколінь», – говорить Владислав Кривешко.

Джерело: ВМР



Переглядів: 474
Поширень: 0

Останні новини