Історична подія: у Вінниці ратифікували угоду про побратимство Нансі та Тристоронню угоду Карлсруе-Нансі-Вінниця

Сьогодні, 10 квітня, відбулась позачергова сесія ВМР. Вона присвячена ратифікації у Вінниці угоди про побратимство Вінниці з французьким Нансі, а також ратифікації Тристоронньої угоди Карлсруе-Нансі-Вінниця. З вітальними словами виступили міський голова Вінниці Сергій Моргунов, мер Карлсруе Франк Ментруп та мер Нансі Матьє Кляйн.

На початку засідання міський голова Сергій Моргунов закликав присутніх вшанувати хвилиною мовчання пам’ять всіх загиблих у російсько-українській війні, а також двох полеглих вінничан, з якими громада прощається саме сьогодні. Це 21-річний Назарій Гринцевич, який пішов на фронт у 18 років, був наймолодшим захисником «Азовсталі», перебував у полоні, та Олег Остапенко, працівник департаменту соціальної політики ВМР.

 Вшанування пам'яті полеглих Героїв на позачерговій сесії міської ради
 

Засідання позачергової сесії продовжилось гімнами трьох країн: України, Франції та Німеччини.

 Підписання Тристоронньої угоди Карлсруе-Нансі-Вінниця

У своєму вступному слові Вінницький міський голова Сергій Моргунов зазначив: «Сьогодні у Вінниці відбувається історична подія для трьох європейських громад. Ми ратифікуємо Угоду про побратимство між Вінницею і Нансі та Тристоронню угоду між містами-побратимами Карлсруе, Нансі, Вінницею. Символічно, що ця подія відбувається саме у травні, коли Україна, як і вся світова спільнота, відзначає День Європи. Близько 20 років ми, як територіальна громада, дотримуємося європейського вектора розвитку. Яскравим свідченням цього стало щорічне святкування Дня Європи з 2007 року. І це свято для вінничан було таким же масштабним, як і День міста, на яке приходили сотні тисяч людей: вінничан і гостей міста. Сьогодні Україну і Європу єднають не тільки географія і кольори наших прапорів, нас єднають спільні цінності, прагнення до демократії, свободи та верховенства права».

Сергій Моргунов також сказав, що українці вже протягом 11 років відстоюють свою незалежність, сплачуючи за неї надзвичайно дорогу ціну. Він також додав, наскільки важливою та цінною була і залишається допомога Європи, зокрема громад Карлсруе та Нансі, для України у воєнний час. 

 Міський голова Вінниці спільно з представниками Франції та Німеччини

З вітальним словом виступив і мер французького міста Нансі Матьє Кляйн.

«Це велике задоволення і велика честь знову завітати до Вінниці. Вдячний меру Карлсруе, завдяки якому стала можлива наша угода про побратимство з Вінницею, адже саме він став її ініціатором, – сказав Матьє Кляйн. – Франція і Німеччина – дві країни, які є засновницями Європейського Союзу. Саме тому ці дві держави зараз підтримують Україну і шанують той факт, що вона є на захисті також і наших країн. Рада міста Нансі проголосувала за ратифікацію угоду про партнерство між нашими містами у грудні минулого року. І ми можемо пишатися тим, як за такий короткий період ми змогли втілити багато спільних проєктів: стажування молоді, очищення води, співробітництво університетів. Особливо важливим для нас є співпраця щодо лікування ветеранів, протезування та ортезування. Хотів би виразити підтримку Україні від Європи».

 Ратифікація побратимства з містом Нансі

Слова мера Нансі підтвердив його колега, очільник міста Карлсруе Франк Ментруп.

Про важливість європейських цінностей, а також партнерства між містами та країнами зауважили Надзвичайний і Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Гаель Весьєр та заступник Посла Німеччини в Україні Тім Пранге. Вони також засвідчили свою підтримку Україні у непростий час боротьби з агресором.

Після цього мери міст Вінниці та Нансі урочисто ратифікували угоду про побратимство. Згодом до них долучився і мер Карлсруе, щоб засвідчити Тристоронню угоду Карлсруе-Нансі-Вінниця.

«Угода про побратимство є знаком справжньої солідарності та взаємної підтримки. Наші міста прагнуть розробляти конкретні стійкі проєкти на теми: демократія участі, екологічні трансформації, здоров'я, культура, освіта, спорт, університети, інновації, економіка та міжнародна солідарність», – йдеться у тексті Угоди про побратимство з Нансі. У Тристоронній угоді до цих напрямів співпраці додаються також урбаністика, партисипація, соціальний розвиток, економічна стійкість громад, підприємництво.

Наостанок очільники міст-побратимів спільно з директоркою з розвитку мережі Вінницького регіону АТ «Укрпошта» Оксаною Шабановою погасили символічну марку з серії «Побратими», яка присвячена дружнім для Вінниці містам. На марці зображено серце, що тримають долоні, забарвлені у стяги Франції та України, а також архітектурні символи Вінниці та Нансі.

 Спецпогашення марки з серії «Побратими»

Марка, яку презентували, має назву «Ніхто не чіпатиме мене безкарно!». Ця фраза є девізом міста Нансі. Гасло також яскраво характеризує й український народ, його героїчний дух, рішучість і непохитність в прагненні захистити рідну землю від рашистської навали.

Джерело: ВМР



Переглядів: 523
Поширень: 0

Останні новини