У Вінниці підписали Меморандум про співробітництво в галузі культури з Українським центром культурних досліджень

Разом із Валерієм Коровієм документ про співпрацю підписала директор Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель.

«На сьогодні наше співробітництво в галузі культури є на дуже високому рівні. Зокрема, щодо реалізації проектів в рамках малих міст таких, як «ОПЕРАФЕСТ ТУЛЬЧИН», завдяки якому місто досить активно розвивається. Хочу підкреслити, що 3 роки тому ми поставили собі за мету відійти від провінційного образу Вінницької області і знаходились в пошуку нових креативних рішень. На даний час зроблено чимало, особливо враховуючи складну фінансову ситуацію в країні. Незважаючи на це, проводяться джазові фестивалі, започатковано оперний фестиваль у Тульчині, здійснено ряд заходів із вшанування пам’яті Миколи Леонтовича. Зокрема, реставровано музей та меморіальний комплекс видатного композитора. Також на Вінниччині створено симфонічний оркестр, а в грудні минулого року започатковано хорову капелу Леонтовича, яка є унікальним проектом. За останній час зроблено чимало задля увіковічення  «Щедрика». І зараз ми знаходимось на історичному етапі розвитку, і протягом 5 років ми станемо свідками кардинальних змін усталеного уявлення про Вінниччину, як провінційного регіону. І, власне, з цією метою сьогодні ми підписуємо даний Меморандум», - зазначив Валерій Коровій на початку зустрічі.

Підписання документу про співпрацю має на меті реалізацію реформи Децентралізації в галузі культури та, відповідно до пріоритетів Уряду до 2020 року, зміцнення потенціалу галузі культури, ролі культури в соціальному житті громад та міст України. Крім того, подальша співпраця спрямована на забезпечення культурних прав громадян на отримання якісних культурних послуг в незалежності від місця проживання, адже співробітництво в даному напрямку є складовою частиною формування єдиного культурного простору держави, що сприятиме налагодженню міжнаціональних відносин, формування сталих громад та надання впливу на економічний розвиток населених пунктів.

«Враховуючи реалізацію реформи Децентралізації, значно пожвавилась робота з регіонами. Зокрема, відкрито регіональні представництва УЦКД в п’яти областях України з метою надання методичної допомоги з реалізації засад Конвенцій ЮНЕСКО та з реалізації завдань реформи Децентралізації в галузі культури. Зокрема, з вересня 2018 у місті Вінниці створено Регіональне представництво УЦКД, зона координації якого розповсюджується на Вінницьку, Хмельницьку, Житомирську, Рівненську та Одеську області. Завдання представництв – моніторинг виконання Державних галузевих законів, процесів децентралізації в сфері культури, моніторинг проблем культурної спадщини та методичний супровід креативних індустрій», - зазначила Ірина Френкель.

Після підписання сторони сприятимуть налагодженню прямих контактів між керівним структурним підрозділом та закладами культури обласного рівня, регіональними представниками та головним офісом Українського центру культурних досліджень шляхом введення регіональних представників до дорадчих рад керівних структурних підрозділів з метою покращення взаємодії та надання методичної допомоги у вирішенні питань, що впливатимуть на сталість культурного розвитку територій. А саме: картування культурних ресурсів задля вироблення концепцій культурно – економічного розвитку територій; проведення семінарів та тренінгів з метою надання знань з культурної (креативної) економіки; створення мережевих культурно – мистецьких проектів між громадами задля створення внутрішніх культурних маршрутів та розвитку креативних кластерів; сторони заохочують прямі контакти та обмін між закладами культури з метою обміну досвідом з подальшим формуванням якісного культурного продукту; методичного та наукового супроводу в імплементації конвенції ЮНЕСКО з охорони Нематеріальної культурної спадщини шляхом:

проведення досліджень та експедицій з вивчення традицій території, виявлення елементів, тощо; методичної допомоги для підготовки документів до внесення елементів до Національного реєстру Нематеріальної культурної спадщини; методичної допомоги та наукового супроводу в розрізі поширювання знань по просуванню та популяризації елементів НКС; методичного та наукового супроводу імплементації конвенції ЮНЕСКО про охорону та заохочення форм культурного розмаїття шляхом вивчення традицій народів, які мешкають у визначеному регіоні, а також методичного супроводу у розробці та підготовці проектів, що пов’язані із культурним розмаїттям та сприяють формуванню єдиної української нації, в якій кожен мешканець, незалежно від національної приналежності має рівні права та можливості для самореалізації.

В свою чергу регіональний представник УЦКД у місті Вінниця - заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков повідомив, що незабаром у представництві, яке розташовано у м. Вінниці за адресою вул. Тетральна, 15, буде відкрито сучасний інформаційний центр, де можна ознайомитись із книгами та виданнями УЦКД, а також там можна буде придбати квитки на заходи та дізнатись всю, пов’язану із організацією та проведенням культурних заходів, інформацію.




Переглядів: 3405
Поширень: 0

Останні новини