Унікальну копію «Вервольфу» встановили на ставці Гітлера у Стрижавці

В музеї Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму презентували тривимірну копію ставки Гітлера.

Це 3D макет-схема, величиною 3 м на 1,2 м. На ній – понад три десятки копій об'єктів, які колись знаходились на території ставки. Зокрема, бункер, два бомбосховища, казино, сауна та перукарня, готель, казарми, дерев’яні будівлі, в яких жили німецькі офіцери, легендарний басейн, дороги, танки та навіть вогнева точка. Щоб відвідувачі музею змогли наочно побачити зовнішній вигляд «Вервольфу», все відтворено до деталей у масштабі 1:200. Деякі з них настільки маленькі, що роздивитись можна через лупу. На території копії ставки «висадили» 600 міні дерев. Також, тут стрілочками зобразили екскурсійний маршрут та є схему сучасних приміщень.

Макет відомої ставки «Вервольф», яка розташовувалася на Вінничині під час Другої світової війни розробили спільними силами історики та ІТ-фахівці з ГО «Центр візуальних проектів». «Над виготовленням макету трудились пів десятка людей, працювали впродовж 3-ох місяців. Деталі для копій друкувалися на двох 3D принтерах. Вартість 56 тис. грн, більшу частину, а саме 80%, виділив столичний бізнесмен, родом з Вінниці, Денис Глінчевський», - розповідає керівник центру Дмитро Ветошкін.

Макет-копію ставки «Вервольф» планують, згодом, удосконалити, а також створити доповнену віртуальну реальність, каже завідувач Історико-меморіальним комплексом пам’яті жертв нацизму Сергій Гареник. «Для того, щоб зобразити макет ставки, ми шукали старожилів, які могли нам розповісти як, де і що відбувалось, шукали архівні документи. Це дало нам можливість  відтворити схему. До нас щороку приїжджає близько 30 000 людей. На території, крім басейну, цілих споруд немає. А відвідувачі нас запитують: якими були бомбосховища, як були розташовані будинки. Тепер це все можна побачити на експонаті», - зазначає Сергій.



Переглядів: 5642
Поширень: 3

Останні новини