Майданчик для комунікацій лідерів-освітян області створили на базі Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування

Круглий стіл «Успіші практики створення та функціонування органу управління освітою в ОТГ» відбувся у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою « U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України.

Метою зустрічі, на яку було запрошено керівників освітніх закладів ОТГ Віниччини та Департаменту освіти і науки Вінницької  ОДА, стало обговорення шляхів реалізації  освітнього законодавства та  створення майданчика для  обміну досвідом з організації роботи освітньої сфери між діючими та потенційними ОТГ регіону.

«Сьогодні ми зібрали  керівників відділів освіти громад щоб вони поділились практикам, досвідом розбудови сфери  у своїх ОТГ, щоб вони могли оперативно допомагати  один одному вирішувати проблеми та комунікувати вміж собою.  Власне, ідея полягає в тому, щоб створити майданчик для  комунікацій і співпраці представників  освітньої  галузі регіону.  Ми назвали це – Ю- ЛІДЕРи/U-LEADери освіти, в окремих областях вже створені  такі об’єднання.  На Вінниччині теж започатковуємо реалізацію такої ініціативи і сьогодні  відбудеться перше, стартове засідання мережі  лідерів освітньої сфери громад області», - пояснив Віталій Швець, модератор заходу, радник Вінницького ЦРМС з муніципальних послуг.

Під час  дискусії учасники обговорили основні аспекти освітньої реформи на Вінниччині в контексті децентралізації, а також ознайомились із досвідом  створення  і функціонування органів управління освітою у міських та сільських громадах. Про це розповіли представники  Немирівської, Жданівської, Дашівської, Лука-Мелешківської, Ковалівської,  Тульчинської та Гніванської об’єднаних територіальних громад  Вінницької області.

В ході кругого столу  присутні  обмінялись досвідом організації роботи сфери освіти за умови створення органу управління галуззю та без створення такого органу. Особливо цікавими виявились доповіді учасників з питань функціонування  опорних шкіл та комунальних закладів освіти.

«Ми створили відділ освіти  і  всі кошти  виділяємо виключно в рамках відповідних бюджетних програм. В Немирівській громаді  існують чотири таких програми: комплексна програма розвитку освіти  до 2020 року, програма військово-патріотичного виховання, міська програма розвитку фізичної культури і спорту і програма розвитку освіти. Громада має 4 заклади,  із них – 1 опорна школа і 2 філії.  Окремо варто сказати про філії. От у нас є філія у населеному пункті, що 3 км від м. Немирів – гарна школа,  64 учня,  але тільки після того, як  педагоги із опорної школи стали викладати окремі дисципліни,  рівень знань дітей почав зростати. Це було визнано педагогічними радами. На сьогодні в  освітніх закладах громади 1662 учні, а в районних залишилось 1020. У нас працює 224  педагоги, середня наповнюваність класів – 20 дітей. Крім того, громада розвиває і дошкільну освіту – маємо 5 ДНЗ,  які обслуговують  64 працівники. Для забезпечення  всіх процесів реалізації реформи освіти громадою було створено  КП Немирівський центр обслуговування закладів освіти. Штат в установі невеликий, маємо  7 методистів, 4 з яких працюють за сумісництвом. З досвіду роботи можна сказати, що ми закриваємо всі питання із забезпечення  функціонування галузі освіти в ОТГ своїми силами, тож створення комунального закладу з методологічної  та економічної точки зору є виправданим», - повідомив Анатолій Пасічник, начальник відділу освіти Немирівської міської ради.

Під час зустрічі, до освітян ОТГ Вінниччини звернувся Олег Левченко – директор Вінницького ЦРМС. Він підкреслив  високий рівень співпраці Центру і Департаменту науки і освіти Вінницької ОДА, а також ОТГ області. На думку Олега Левченка, сьогодні ще недостатньо інформаційного забезпечення реформи освітньої галузі на місцях і актуальним є  інтенсифікація обміну думками та досвідом серед громад Вінниччини, адже в ОТГ області  напрацьовано багато успішних практик у сфері освіти.



Переглядів: 2570
Поширень: 0

Останні новини