Вінничани підтримують ідею відновити міст на острів Кемпа

Пропозицію про появу мосту до острова Фестивального для поліпшення відпочинку місцевих жителів і гостей міста зареєстрував вінничанин Дмитро Муженко.

В єдиній системі місцевих петицій вона набрала 111 голосів із 350 необхідних. Така ідея сподобалась корінним вінничанам.

«Ідею я підтримала. Колись там був місток, хиткий, правда. Був він дерев'яний  та із бочок і його на зиму приймали. Шефство над ним мало підприємство теплових мереж. Я там працювала і ми його прибирали. Понад 30 років тому ми там «свіданічали» із моїм чоловіком, кожне літо відпочивали на пляжі із дітками, там були гарні дитячі і спортмайданчики, пісочок, були грибочки, щоб ховатись від сонця. А тепер там, як в Чорнобилі. Звісно, хотілося б знову повернути це місце для відпочинку. Але ж як туди діставатись без переправи?», - розповідає жителька Центру міста, вінничанка Лариса Миколаївна.

Не проти повернутись, хоч і думками, у минуле своїх предків й містянка Наталя: «Мій дідусь розповідав, що там була колись фортеця, а ще він застав, як через Кемпу ходили трамваї. Навіть згадував, як той перевернувся. Я тоді була маленька і думала, що він жартує. Шкода, що в нашій сім’ї так мало про це говорили. Цікава пропозиція, але, навряд туди побудують міст. Дуже дорого».

Кемпа (Фестивальний) - один з найбільших островів на Південному Бузі. Вікіпедія пише: за Генеральним планом Вінниці — це об'єкт, який називається «Парк острова Кемпа» — зона відпочинку, яку потрібно розвивати. Але й натовпу на острові не повинно бути, щоб не створювати велике навантаження на нього. Відповідно до законодавства, капітальне будівництво на острові вести не можна, пам'ятаючи, що Кемпа — це все ж штучне утворення. Експерти з органів навколишнього природного середовища зазначають, що острів міг би стати заповідним об'єктом, адже там є рідкісні види комах та рослин, але створити заповідний об'єкт у центрі міста досить проблематично.

А ще, вінницькі історики та дослідники нашого краю переконані: понад два століття тому на острові Кемпа величів замок. Тож, бути переправі до унікальної місцини Вінниці, чи ні – покаже час.



Переглядів: 6269
Поширень: 3

Останні новини