Створена в числі перших Студенянська громада ділиться своїми успіхами і здобутками з сусідами

Днями у селі Студена Піщанського району відбувся семінар, на який завітали представники сусідніх сільських рад Піщанського району, голова Піщанської районної ради та керівники селищних та сільських рад Крижопільського району.

Мета – ознайомитись із досягненнями Студенянської ОТГ та заохотити навколишні села до об’єднання. Слово мав голова Кирнасівський Олексій Петрович та його підлеглі. Вони чесно розповідали про проблеми громади і про шляхи їх вирішення, що стали можливими завдяки проекту децентралізації.



Учасники семінару прямують поглянути на оновлену Студенянську школу

Студенянська об'єднана громада є унікальною за складом та розташуванням, адже складається лише з сільських рад і межує з Молдовою та Одеською областю. Свого часу вона створювалась всупереч перспективному плану, але з великою надією самих громад.

 Владислав Олексійович Філатов - виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України

Обговорення відбувалось за участі команди фахівців-консультантів проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС) з Асоціації міст України. Зокрема, виконавчий директор Вінницького регіонального відділення Асоціації міст України Філатов Владислав Олексійович зазначив, що Студенянська ОТГ, за три з гаком роки існування, змогла з успіхом використати бюджетні та позабюджетні надходження, активно займалась написанням грантових проектів, що вже дозволяє їм розповідати про свої досягнення іншим.


Під час семінару з обміну досвідом

Зробивши рішучий крок до об’єднання, громади двох сіл (Студена і Гонорівка) Піщанського району почали отримувати субвенції вже з 1 січня 2016 року. За цей час було реалізовано чимало проектів на користь жителям сіл: відновлення доріг, очищення системи опалення ОНЗ «Студенянська ЗОШ І-ІІІ ст.», капітальний ремонт водопровідних мереж в с. Гонорівка, поточний ремонт приміщення Студенянської лікарської лабораторії, створено міні-футбольний майданчик зі штучним покриттям, тощо. Триває реконструкція гідротехнічних споруд ставка в с. Студена.

Студенянська ЗОШ І-ІІІ ст.

Після змістовної доповіді і дискусії про перспективи надходження інвестицій до громади, гості мали змогу побачити перетворення на власні очі: зокрема роботи у шкільному харчоблоці тривають просто зараз. А в планах у Студенянської ОТГ ще багато: капітальний ремонт вулиць; теплоізоляція зовнішніх стін приміщення ОНЗ «Студенянська ЗОШ І-ІІІ ст.»; ремонт будівлі для розміщення дитячого будинку сімейного типу; будівництво нової Студенянської лікарської амбулаторії; придбання медичного автомобіля; збереження культурної спадщини і розвиток туризму, тощо.


Гостям семінару демонструють поточні роботи з реконструкції гідротехнічних споруд ставка

«Сьогодні саме громада вирішує, що потрібно зробити. Децентралізація – реформа вигідна для нас. А тим, хто зараз все ще вагається, я скажу так: шукайте щастя у об’єднанні, бо разом ми сила і ми на вірному шляху! Нам за ці роки вдалось зробити стільки, скільки не вдавалось зробити впродовж минулих десятиліть», – говорить діяльний голова громади Олексій Петрович Кирнасівський.

 У одному з шкільних приміщень тривають роботи з облаштування харчоблоку

За результатом навчального візиту до Студенянської громади, виконавчий директор Вінницького відділення АМУ Владислав Філатов висловив сподівання, що керівники сільських рад району і керівник Піщанської селищної ради все ж таки переймуться необхідністю створення об’єднаної громади в Піщанці, що дасть можливість громаді розвиватись, а мешканцям отримати належні послуги.

Однією із значущих реформ, що триває в Україні упродовж року є децентралізація влади, мета якої полягає в передачі значної частини повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Громади розбудовують інфраструктуру, покращують соціальну сферу, підвищують якість послуг, залучають інвестиції та активізують місцевий економічний розвиток. Адже краще самої громади ніхто не знає, що саме потрібно її жителям. Тож прийшов час змін, час об’єднуватись і співпрацювати!



Переглядів: 6553
Поширень: 2

Останні новини