Директор Вінницького музею української марки ім. Якова Балабана представив у Тернополі виставку старовинних мап України

12 квітня 2019 року в центральному холі ТРЦ Подоляни м. Тернопіль, відкрилася виставка копій старовинних карт України  виданих до 18 століття.

Захід організовано Музеєм української марки ім. Якова Балабана, за сприянням Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, Вінницької міської ради, а також за підтримки п. Тетяни Чубак, почесного консула Угорщини у Тернополі.

На захід завітав представник МЗС у Львові В’ячеслав Войнаровський, який висловив шану заходу та зачитав вітання від Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна. Із звернення Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна: «Ці мапи, століття за століттям, розкривають перед нами минуле нашої землі. І дуже часто розповідають нам про нас самих  ту несподівану правду, яку ми не знали, яку ми забули, яку у нас забрали. На карті відомого вченого ІІ ст.н.е. Клавдія Птолемея, надрукованій Голом Лінгартом у місті Ульм у 1482 році, наша земля представлена ще як Європейська Сарматія. Але ж нас не вчили сприймати таку давню історію як свою! Чи звикли ми гордитися тим, що вже в Античні часи тодішня Україна була одним із важливих  центрів європейської історії та етногенезу? Чи свідомі ми того, що численні народи тієї доби – кімри, скіфи, сармати, алани, роксолани – це теж наші предки, а ми є їх спадкоємцями і маємо пам’ятати їх і гордитися ними..»

Також,  з вітальним словом виступила заступниця директора департаменту культури Вінницької міської ради Ольга Дернова.

Власник колекції, директор музею української марки ім. Якова Балабана у Вінниці Олександр Білецький зазначив:  «Ми хочемо показати ту історію України, яку від нас приховували, зараз є можливість розібратися в багатьох речах, і показати, наприклад, історію Європейської Сарматії, Скіфії, як поєднані ми і Скандинавський світ. Карти – це факти, які показують українську історію зовсім в іншому форматі. Копії карт України авторства Птолемея, Абрагама Ортелія, Гійома де Боплана, Фредеріка де Віта та інших авторів — всі їх можна буде детально роздивитись.»

Виставка триватиме в центральному холі ТРЦ Подоляни м. Тернопіль три тижні, далі експозиція мап вирушить до Івано-Франківська.



Переглядів: 2895
Поширень: 0

Останні новини