Тульчинська ОТГ створила унікальний ХАБ позашкільної освіти

Освітня реформа стала одним із головних пріоритетів впровадження секторальних реформ на Вінниччині.

Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування , діяльність якого підтримується Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, за час свого функціонування,  організував для освітян ОТГ області  близько ста тренінгів, семінарів та експертних дискусій з питань формування освітньої мережі та реалізації принципів Нової української школи у практичній площині. Віталій Швець, радник Центру з муніципальних послуг, наголошує, що  в умовах реформування галузі освіти в Україні,  актуальним є питання формування у дітей певних навичок, вмінь та компетентностей. За словами експерта, розвиток особистості та розкриття в дитині таланту  - це  головне завдання галузі  освіти, адже  сьогодні світ розвивається шаленими темпами і успіху досягають талановиті особистості.

«Відомий у світі експерт сфери освіти Кен Робінсон у своїй книзі «Школа майбутнього» стверджує, що найбільш органічна освіта передбачає створення сприятливих умов для дітей, завдяки яким вони зможуть розкрити й примножити свої таланти і здібності. В Україні такий напрям розвитку забезпечує система позашкільної освіти», - пояснив Віталій Швець під час консультативно-інформаційної зустрічі в Тульчинській ОТГ Вінниччини, яка була присвячена ознайомленню  з практичними аспектами рефомування сфери освіти громад.

Варто зазначити, що об’єднані територіальні громади, які здійснюють управління освітою на місцях забезпечують і  розвиток позашкілля на своїх територіях. Яскравим прикладом є Тульчинська ОТГ, що на Вінниччині. Містечко, навколо якого об’єдналося шість населених пунктів активно розвиває позашкільну освіту. В громаді успішно функціонують дев’ять загальноосвітніх шкіл та десять дитячих садочків.

У Тульчинській ОТГ  створили справжній Хаб позашкілля. Сьогодні там функціонує чотири заклади позашкільної освіти та дозвілля для дітей. У його складі функціонують Центр науково-технічної творчості, Центр екологічного виховання, Будинок дітей та юнацтва і дитячо-юнацька спортивна школа. Про це розповідають фахівці Вінницького ЦРМС.

«Тульчинський центр науково-технічної творчості учнівської молоді  навчає 605 дітей  у 21 гуртках. На базі центру діти займаються конструюванням техніки, оригамі, образотворчим мистецтвом,  є фотостудія, ракетомоделювання тощо. Високим розвитковим рівнем відзначаються  гуртки з  різьблення по дереву та бісероплетіння, які функціонують на базі шкіл в старостинських округах громади. Не менш цікавим є Центр екологічного виховання в якому займаються 270 дітей. Тут розвивають навички квіткового дизайну, акваріумістики, проводять заходи зі збереження навколишнього природнього середовища. Будинок дітей та юнацтва розвиває художньо-естетичний та туристично-краєзнавчий потенціал молоді. Більше півтисячі дітей займаються танцями, музикою, співами та вокалом і таким чином розкривають в собі таланти. В закладі  діє спортивно-туристичний клуб «Сталкер», у якому підлітки ходять в походи та експедиції, здійснють сплави на байдарках, та підкоряють гірські вершини. Запорукою здоров’я дітей є спорт. В Тульчинській ОТГ успішно функціонує Дитячо-юнацька спортивна школа, яка має сучасну матеріально-технічну базу. Секції з футболу, легкої атлетики та вільної боротьби відвідує 522 дитини. В рамка школи діти приймають участь у всеукраїнських змаганнях та за кордоном. Громада вже має своїх чемпіонів та майстрів спорту з боротьби, чемпіонів перших юнацьких олімпійських ігор, а також призерів чемпіонатів світу.  Позашкільною освітою в Тульчинській ОТГ охоплено майже 2000 дітей шкільного віку, що складає 85% від загальної кількості, це рекордний показник серед ОТГ Вінниччини », - повідомив Віталій Швець, радник з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС.

Не останнє місце в створенні  системи якісної освіти в ОТГ є мотивація педагогічного складу. Про це  повідомляють представники сфери освіти  Тульчинської громади.

«Громада спромоглася створити умови для розвитку дитячого потенціалу, а головне знайшла та замотивувала педагогів, які є справжніми фанатами своєї справи. І це прекрасно. Кожна дитина в ОТГ має можливість розвиватися всебічно, досягати результатів та насамперед повірити в себе, а це шлях до успіху в сучасному світі» - зауважив Михайло Митрицян, начальник відділу освіти Тульчинської міської ради.

За словами фахівців, останні дослідження, що були проведені в Гарвардському та Стенфордському університетах, тільки 15% кар’єрного успіху забезпечується рівнем професійних навичок. У той час як інші 85% – це так звані «м’які навички» (Soft Skills). Тож система позашкільної освіти покликана розвивати та формувати  саме такі навички в дітей.

«Цікавою є думка  Джека Ма, найбагатшої людини Китаю, який говорить, що цінності, віра, незалежне мислення, командна робота, турбота про інших – цеsoft знання, які потрібно розвивати людям. Необхідно вчити наших дітей спорту, музиці, малюванню, мистецтву, аби переконатися: люди – інші. Все, чого ми вчимося, має відрізнятися від умінь машин», - наголошує Віталій Швець та рекомендує спроможним громадам розвивати систему позашкілля, адже  на думку експерта, це вагомий вклад в розвиток її людського потенціалу та громади в цілому.



Переглядів: 4964
Поширень: 0

Останні новини