Іванівська ОТГ створює власний Центр первинної медико-санітарної допомоги

Консультативна сесія з питань створення і функціонування  комунального закладу з надання послуг первинної медичної допомоги  пройшла  в Іванівській сільській ОТГ за сприяння  Програми «U-LEAD з Європою» та Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування. 

Віталій Швець - радник Центру з муніципальних послуг, Інна Святна – радник з місцевих фінансів і  Таміла Лепьошкіна – регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’яПрограми «U-LEAD з Європою» надали вичерпні консультації представникам структурних підрозділів Іванівської сільської ради щодо правових засад створення, механізмів функціонування, фінансового забезпечення комунального підприємства – Центру первинної медико-санітарної допомоги Іванівської ОТГ.

«Ми зможемо все…» - говорить Іванівський сільський голова, Михайло Кулик. За таким принципом працює Іванівська ОТГ Вінницької області, яка налічує більше семи тисяч жителів. Організація надання якісних медичних послуг є одним з головних пріоритетів діяльності сільської ради. На порядку денному громади стоїть питання створення власного підприємства з надання первинної медичної допомоги. Про це повідомляють експерти – учасники зустрічі.

Іванівська громада має два ФАПи та дві амбулаторії, одна з яких є повноцінним медичним закладом і функціонує у с. Іванів, друга – будується за кошт громади у с. Гущинці, населеному пункті, що входить до складу  ОТГ.

Як пояснив, радник з муніципальних послуг Вінницького ЦРМС – Віталій Швець, для Іванівської громади сьогодні важливо забезпечити фінансування  новоствореного  ЦПМСД до початку співпраці із Національною службою охорони здоров’я. Цей період складає кілька місяців і громада повинна профінансувати зарплати лікарів, медичного та технічого персоналу, а також надати  матеріальне забезпечення  новоствореного закладу. Після завершення усіх організаційних етапів, генерування декларацій, підписаних із сімейними лікраями, громада зможе розпочти співпрацю із НСОЗ. Як виявилось у ході консультативної сесії, Іванівська  ОТГ  вже заклала до бюджту кошти на потреби ЦПМСД в сумі 300 тис грн і впевнено рухається у напрямку створення повноцінної сфери медицини первинного рівня на території громади.

«Приємно відзначити завзяття та здорові амбіції громади. На даний час, за кошти сільського бюджету за підтримки спонсорів у Гущинецькому старостинському окрузі будується сучасна амбулаторія, яка буде обслуговувати понад 2600 пацієнтів. Приміщення колишнього магазину райспоживспілки повністю реконструюється з дотриманням сучасних стандартів та типового проекту. До ремонтних робіт долучаються не тільки будівельники, а й жителі громади та медичний персонал. Кожен вносить свою частку в створення закладу охорони здоров’я. «Хто не хоче, той шукає причину, а хто хоче, той шукає можливість» - є така приказка. От і Іванівська громада знайшла можливість збудувати сучасну амбулаторію сімейної медицини та створити власний заклад охорони здоров’я», - зазначив Віталій Швець, коментуючи зустріч.



Переглядів: 2601
Поширень: 0

Останні новини