Володимир Гройсман: Один з плюсів реформи децентралізації – розвиток невеликих міст

Про це Глава Уряду сказав, побувавши сьогодні у Вороновицькій об'єднаній територіальній громаді. Метою його сьогоднішньої робочої поїздки регіоном є зокрема аналіз першого етапу впровадження реформи місцевого самоврядування. На Вінниччині уже створено 35 обєднаних громад, які отримують фінансову підтримку від Державного фонду регіонального розвитку та формують власні доходи.

Зокрема, консолідований бюджет Вороновицької ОТГ з населенням 8 тисяч осіб, за три роки зріс більш ніж всемеро (з 7 млн грн до 51 млн), обсяг медичної та освітньої субвенції громаді лише у 2019-му - 17,3 млн грн. Оновлюються і ремонтуються дороги та соціальна інфраструктура. В планах на найближчі роки - запуск ліній муніципального транспорту, оновлення водогонів, розбудова індустріального парку.

Мешканці Вороновиці у спілкуванні з Главою Уряду говорили, що підтримують його ініціативу закріпити реформу децентралізації в Конституції. В жодному разі не можна допустити, щоб розпочаті зміни зупинились.

«Ми дали можливості громадам отримати нові фінансові інструменти і право приймати рішення. Наприклад, у Вороновицькій об’єднаній громаді раніше бюджет був 7 млн грн, сьогодні – це 51 млн. грн. Вони вже ставлять для себе амбітні плани, які стають реальністю. Чи є загроза для реформи децентралізації? Я думаю, що є, - говорить Володимир Гройсман. - Нам важливо зараз, –  і це я буду пропонувати, і наша політична сила буде це пропонувати, – зміни до Конституції України. Визначити, що мають бути створені обласні виконавчі комітети, які будуть наділені виконавчими функціями. Центральна влада буде представлена перфектами, які мають здійснювати суто контрольні функції і не більше того. Ми маємо завершити об’єднання територіальних громад, і це дасть можливість їм бути більш ефективними. Зупинити зараз децентралізацію – це як зупинити потяг на повному ходу».

Він також додав, що один з плюсів реформи – розвиток невеликих міст, які потребують особливої уваги, адже в обласних центрах бюджети розвитку складають мільярди гривень. Гройсман запевнив, що буде підтримувати малі міста і містечка.

Довідково:

З 2014 року, відколи стартувала фінансова децентралізація, – місцеві бюджети зросли з 70 млрд грн до майже 270 млрд грн. У власність громад передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення.

У січні поточного року Кабінет Міністрів у рамках продовження реформи представив своє бачення подальшого територіального устрою України. За планом передбачається формування 100 спроможних районів і 1600-1800 спроможних громад, закріплення фінансової самодостатності місцевого самоврядування, формування ефективної системи управління, упорядкування системи державного контролю без дублювання функцій.




Переглядів: 4952
Поширень: 5

Останні новини