Вінницькі аудитори у Відділі освіти Чернівецької РДА виявили нераціональне використання бюджетних коштів на суму понад 13,9 млн грн

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провели державний фінансовий аудит виконання бюджетних програм відділом освіти Чернівецької районної державної адміністрації (далі – Відділ освіти) за період з 01.01.2015 по 31.12.2018.

Результати аудиту засвідчили, що в районі функціонує неефективна та неоптимальна мережа загальноосвітніх навчальних закладів, в яких наявні класи з низькою фактичною наповнюваністю та високою вартістю навчання одного учня, а також значна частина дітей перебуває на індивідуальній формі навчання.

Зокрема, функціонування неефективної мережі загальноосвітніх навчальних закладів на території Чернівецького району зумовило нераціональне (неекономне) використання понад 13,9 млн грн бюджетних коштів.

Варто зазначити, що у періоді аудиту у складі окремих бюджетних програм виконувалася Районна комплексна програма «Сільська школа» на 2016-2020 роки, метою якої є забезпечення розвитку загальної середньої освіти у сільській місцевості та покращання матеріально-технічного забезпечення сільських шкіл.

Однак Відділом освіти в межах виконання програми коштів на суму понад 2 млн грн використано на покращання умов для здобуття освіти у міських навчальних закладах, що негативно вплинуло на досягнення мети програми.

Окрім цього, під час проведення державного фінансового аудиту проведено ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності Відділу освіти за аналогічний період та встановлено фінансових порушень на суму майже 450 тис. грн.

Через завищення підрядником ТОВ «Проектспецмонтаж» обсягів та вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт із реконструкції будівлі котельні однієї із шкіл району Відділ освіти зайво витратив коштів на суму 88 тис. грн.

Поряд з цим Відділом освіти не за цільовим призначенням витрачено понад 135 тис. грн коштів освітньої субвенції, а саме на оплату праці працівникам дошкільних відділень НВК.

Причиною фінансових втрат коштів на суму понад 70 тис. грн стало проведення з Чернівецького районного бюджету видатків на перевезення учнів із сусідніх районів без здійснення відповідних міжбюджетних трансфертів.

За відсутності законодавчих підстав, Відділом освіти зайво заплановано по 1,5 посади кухарів у п’яти навчальних закладах, на утримання яких із місцевого бюджету було зайво виділено та в наступному використано понад 85 тис. грн.

Вжитими під час ревізії заходами забезпечено відшкодування виявлених втрат на загальну суму понад 315 тис. грн.

За порушення бюджетного законодавства на начальника Відділу освіти складено протокол про адміністративне правопорушення, який надіслано до Чернівецького районного суду Вінницької області.

За результатами ревізії до Відділу освіти застосовано фінансову санкцію у вигляді попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства та зупинено операції з бюджетними коштами на реєстраційному рахунку Відділу освіти.

Начальнику Відділу освіти надіслано вимогу щодо повного усунення виявлених порушень.

Про результати ревізії поінформовано Чернівецьку району державну адміністрацію, Департамент освіти і науки Вінницької обласної державної адміністрації та Чернівецьке відділення поліції Могилів-Подільського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області, а про порушення чинного законодавства, яке регламентує порядок оплати праці – Управління Держпраці у Вінницькій області.

Повідомляємо, що зателефонувавши на «телефон довіри», який функціонує щодня, крім вихідних та святкових днів, з 09.00 до 18.00, а в п’ятницю з 09.00 до 16.45, кожен громадянин може повідомити про факти незаконного використання посадовими особами підприємств, установ та організацій бюджетних коштів. («Телефони довіри»: (044) 484-69-45 – апарат Північного офісу Держаудитслужби, (0432) 66-28-96 – Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області).

Крім того, в управлінні за номером (0432) 66-14-56 діє пряма «антикорупційна лінія», за якою можна повідомити про випадки зловживання посадовими особами Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області службовим становищем.



Переглядів: 3493
Поширень: 1

Останні новини