Як земля стала поштовхом до об’єднання села на Вінниччині

На запрошення громади села Пузирки Козятинського району Вінниччини фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою "U-LEAD з Європою",  завітали на зібрання мешканців населеного пункту з питань приєднання до сусідньої  Глуховецької ОТГ.

Близько 40 жителів  прийшли до  Будинку культури аби обговорити  можливості та умови об’єднання із сусідньою громадою. У зустрічі взяли участь  Євген Шаповалов, радник ВЦРМС з децентралізації, голова сільської ради с. Пузирки – Василь Шморгун та  Роман Гнатюк – начальник юридичного відділу Глуховецької ОТГ.

Варто зазначити, що  Глуховецька селищна ОТГ  успішно  розвивається та показує гарні перспективи. Адже на території громади працює каоліновий завод – ТОВ « АКВ Українське каолінове  товариство», потужне виробництво, що забезпечує роботою 350 працівників та є бюджетоутворюючим  підприємством.  За 2018 рік   каоліновий завод поповнив скарбницю громади на  5,8 млн грн від сплати ПДФО, що становить 31% усіх надходжень до бюджету Глуховецької ОТГ, ще більше,  ніж на 3 млн грн підприємство профінансувало  інфраструктурні та соціальні проекти, які реалізовані  громадою.  Загальна сума доходів місцевого бюджету Глуховецької ОТГ складає близько 20 млн грн. Тож такий багатий сусід є перспективою для приєднання села Пузирки, що не має десятої частини доходів ОТГ. Разом з тим,  сільська громада не поспішала  приєднуватись до Глухівців.

Під час зустрічі Євген Шаповалов пояснив жителям Пузирків переваги об’єднання у сильну громаду . За словами експерта, сьогодні є можливості отримати додаткові кошти для  відновлення  інфраструктури  села, відремонтувати школу, садочок, дороги та організувати якісні послуги для мешканців населеного пункту. Євген Шаповалов наголосив, що поки держава сприяє добровільному об’єднанню громад, підтримує їх, але вже наступні місцеві вибори мають пройти на новій територіальній основі, тож варто не втрачати час і починати розвиток території сьогодні.

«Дуже важливо об’єднатись до нового року, адже якщо громада приєднається  після ухвалення бюджету на 2020 рік, то буде вимушена жити  за рахунок коштів району. А ви розумієте відмінність – жити за  власні кошти громади чи просити у району, адже ПДФО, за умов приєднання в поточному бюджетному році і до його завершення,  фактично буде йти ще в район. Потім все стане на місця, але час буде втрачено», - зауважив в ході обговорення Роман Гнатюк, представник Глуховецької ОТГ.

Під час зустрічі мешканці громади задавали багато питань, жалілись на неувагу депутатів сільської ради та наголошували на  відсутності  мотивації у керівництва громади до об’єднання. Особливо відвертою стала розмова після  висловлення думок з приводу земель сільськогосподарського призначення. Жителі  стривожені можливим продажем землі, але ж це пасовиська для худоби селян, які споконвіку  користувались  землею громади.

«Ми знаємо, що весь земельний фонд на території громади має бути переданий у комунальну власність громади. Так я хочу спитати, чи так це у Глуховецькій громаді? Адже нещодавно до нашого села завітали хлопці, що приїхали за 100 км, та повідомили, що купляють наші 28 га землі громади… Тому, нам варто думати, як бути далі, адже ОТГ – це захист від беззаконня і чи зможемо ми заблокувати такі рішення самотужки», - повідомив у своєму виступі  Іван Волинець, житель с. Пузирки.

Учасники зібрання активно обговорювали  переваги  об’єднання, висловлювали побажання, побоювання, хтось з недовірою  поставився  до пропозицій , але більшість  підтримала ініціативу  рухатись далі і  створити робочу групу, що у короткі строки проведе опитування людей стосовно приєднання ,  а також попрацює з місцевими депутатами. Тож  запропонували  голові сільської ради  результати  обговорення та думку громади винести на найближчу сесію. Василь Шморгун, сільський голова Пузирків  за ініціативою зібрання  оголосив,  що сесія з розгляду питань щодо  можливості приєднання  села до Глуховецької ОТГ  відбудеться  вже  9 серпня поточного року.


Теги: села

Переглядів: 3212
Поширень: 0

Останні новини