Новий сезон в новому приміщенні: Вінницький ляльковий театр вже цієї неділі відкриє двері для глядачів

Відкриття нового приміщення Вінницького академічного обласного театру ляльок відбудеться у Вінниці вже цієї неділі – 15 вересня.

Виконуюча обов’язки  начальника управління культури і мистецтв ОДА  Валентина Троян акцентувала увагу на тому,що Вінницький академічний обласний театр ляльок за рейтингом Міністерства культури України є одним з найкращих і найстаріших професійних вітчизняних театрів, засновником Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька».Колектив  театру вже 20 років поспіль збирає для участі у фестивалі митців  з багатьох країн світу,укріплюючи міжнародні культурні  зв’язки  держави, пропагуючи вітчизняне мистецтво за межами України.

«Колектив, що  має статус академічного і багатий досвід, єдиний в Україні до цього моменту  не мав  комфортного приміщення,що не лише ускладнювало  проведення фестивалів, але й роками створювало незручності для маленьких глядачів театру та  його акторів.У 2019 році пріоритетним завданням  для влади  у галузі культури Вінницької області стало надання нового приміщення Вінницькому академічному обласному театру ляльок,який з часу свого заснування у 1937 році працював в умовах, які важко назвати навіть «пристосованими». Завдяки зусиллям обласної державної адміністрації та обласної Ради ,немалим коштам ДФРР(25 млн грн.)та самовідданій праці підрядних організацій Вінницький академічний обласний театр ляльок розпочне цьогорічний  театральний сезон у новому сучасному приміщенні»,- зазначила Валентина Троян.

Нове приміщення загальною площею 1460 кв.м (в чотири рази більше від нинішнього) з глядацькою залою на 213 місць (проти 100), обладнане зручними кріслами, пристосоване для перегляду вистав дітьми з особливими потребами, а також оснащене найсучаснішою звуковою та світловою апаратурою.

Головний режисер театру Олександр Свіньїн зазначив :«Просторе  приміщення із зручною інфраструктурою та сучасним оснащенням надасть можливість  покращити умови праці театральної трупи і технічного персоналу, сприятиме збільшенню кількості підготовлених  вистав у 6 разів, а їх перегляд глядачами зробить значно приємнішим і комфортнішим».

Керівництво театру сподівається, що реконструйоване  приміщення за адресою Хмельницьке шосе, 7 стане поліфункціональним мистецьким дитячим закладом, а не лише театром ляльок, адже має все необхідне для проведення зустрічей, концертів, фестивальних заходів.

«Відкриття нового сучасного приміщення лялькового театру – це подія державного масштабу, адже за останні роки в країні не було побудовано жодного театруми – єдине і щасливе виключення, – зауважив директор Вінницького академічного обласного театру ляльок Михайло Байдюк. – Досі не віриться,що завдяки сприянню обласного керівництва, вже у 2019 році ми працюватимемо в таких омріяних умовах. Одразу після відкриття сезону  1-5 жовтня з нетерпінням чекаємо учасників 11-го Міжнародного фестивалю «Подільська лялька».До нас приїдуть 13 колективів з усіх куточків України і 4 зарубіжних: із Литви, Румунії, Польщі та Молдови. Звичайно ж, у новому приміщенні ми зможемо забезпечити нашим артистам і  гостям фестивалю кращі можливості для реалізації творчих ідей та задумів, технічні можливості для цього будуть».

На Вінницьких глядачів і гостей міста театральна трупа лялькового театру чекає вже наступної неділі – 15 вересня о 14 годині. Творчий колектив театру підготував для першої зустрічі зі своїми шанувальниками в новому приміщенні святковий ляльковий концерт, який буде цікавий не лише малечі, але й дорослим.Щоправда, потрапити на нього зможуть лише ті, хто матиме спеціальне запрошення, адже готували концерт «для всіх, хто причетний до цієї події: хто виділяв кошти, приймав рішення, будував, відстоював…». Таким чином, театр ляльок хоче віддячити за нове приміщення, якого в них не було десятки років.

А розпочнеться театральний сезон Вінницького академічного обласного театру ляльок у перші дні жовтня виставою «Річкова фея Агайя»,поставленою за твором німецького письменника Генріха Діка. Керівники театру обіцяють присутність автора п’єси на прем’єрі у Вінниці.

На площі перед театром дбайливі господарі  вже розмістили скульптури  героїв дитячих казок (подарунок майстрів-каменотесів із Буші), серед яких Котигорошко, Колобок, Царівна–Жаба та інші улюбленці малюків. Майданчик казкових героїв створює дітям та їх батькам святковий настрій, занурюючи в атмосферу майбутнього лялькового дійства.

Згодом планується облаштувати перед ляльковим театром ігровий майданчик, висадити  дерева та квіти.



Переглядів: 3820
Поширень: 1

Останні новини