Людмила Червонецька-голова Тростянецької ОТГ поділилась секретами успіху амбітного проекту громади

Тростянецька селищна ОТГ Вінниччини  створилась у 2018 році, налічує більше 8,5 тисяч  жителів та складається із двох населених пунктів – смт Тростянець і с. Демидівка. У селищній  раді працюють відповідні  структурні підрозділи, на території громади функціонують комунальні підприємства, заклади освіти, триває процес передачі  у комунальну власність Тростянецької  ОТГ  установ бюджетної сфери. Лише рік,  як  громада  отримує фінансову підтримку від держави у вигляді прямих міжбюджетних  трансфертів, але  вже має вагомі  здобутки. Про перші успіхи та перспективи  розвитку  говорили  у Тростянецькій ОТГ під час інформаційної зустрічі з питань комунікацій та діалогу, що пройшла за сприяння Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Особливістю Тростянецької селищної громади є відкритість до спілкування на всіх рівнях  та залучення  мешканців до розвиткових проектів. В ОТГ створено відділ промоції, комунікацій та грантової діяльності,  функціонує  сайт та  цікава офіційна сторінка у соціальній мережі, створено громадську раду при селищній  раді, до якої увійшли 11 місцевих громадських спільнот  і які беруть активну участь у заходах,проектах та громадських  ініціативах.  Серед найамбітнішого проекту, що реалізований в ОТГ,  спільна  ініціатива з благоустрою публічного простору громади – Площа з фонтаном та Центральної площі і паркової зони  селища Тростянець. Людмила Червонецька, голова Тростянецької ОТГ розповіла історію  відродження  площі з фонтаном, Центральної площі селища та паркової зони  і поділилась секретами  реалізації ідеї.

«Після  так званого «Ленінопаду» в громаді стало питання облаштування площі де стояв пам’ятник. Було дві паралелі: побудувати новий  пам’ятник   або фонтан.  В громаді, селищою радою  було проведено опитування, анкетування в місцевих навчальних закладах, громадські обговорення та прийняте спільне рішення -будувати фонтан. За останніх  півстоліття  - це був перший такий проект. Варто сказати, що деяким   районним чиновникам було не довподоби.  Але,власне, це був бій за мрію людей. Так  розпочались роботи», - розповідає Людмила Червонецька - І коли будівництво дійшло до завершення, селищна рада запросила  жителів  на толоку, щоб допомогти прибрати територію, нажаль, ніхто не прийшов. Над  благоустроєм фонтанної площі  тиждень  працювали тільки працівники  селищної ради. Такий приклад справив враження на жителів Тростянця і вже за кілька днів до ініціативної групи приєднались школярі, освітяни, депутати селищної ради,члени виконкому та мешканці громади. Нам  вдався даний проект. Але - це вже історія. На досягнутому ми уже не могли зупинитися. Та і жителі селища хотіли подальших змін,а саме: реконструювати Центральну площу, паркову та прибережну зону. Якщо повернутися до недавньої історії,то ще у 2016 році Центальна площа селища була місцем для паркування важковагових автомобілів  з розрушеним асфальтобетонним покриттям з пам’ятками архітектури і дизайном, яким уже виповнилося більше 50 років. Паркова зона також   була здебільшого покрита  поверхневими водами, ріс очерет  і по протоптаній стежці навпростець  ходили люди. За ініціативи селищної ради громадськими організаціями селища  було проведено соціологічне опитування  щодо необхідності реконструкції даних об’єктів рекреації. І ми отримали результат - люди хочуть  простір, де вони зможуть відпочивати з родинами, приїхати з дитячим візочком, бабуся з дідусем посидіти на лавочці, зробити гарну фотосесію для молодят -  це частинка життя кожної людини », - розповідає голова ОТГ.

Керівниці  Тростянецької ОТГ  вдалося заручитись підтримкою відомого вінницького архітектора - Віталія Плясовиці, який створив проектний ескіз центральної площі та паркової зони.  «Під час будівництва  було проведено складні гідротехнічні  роботи, досліджено грунт для  якісного ландшафтного дизайну,  висаджено 1000  вибагливих і рідкісних рослин – дерев, кущів, квітів, які добре прижились і  стали прикрасою парку. Громада згуртувалась навколо реалізації ідеї. Це була перемога! Саме з цього почалась історія   відпочинкового комплексу селища Тростянець, який ми разом з жителями збудували поетапно  протягом 2017-2019 років.  Коли  ми почали приводити до ладу  площу перед парком, теж власними силами ,люди  вже йшли цілими командами, ми навіть турбувались, що у нас не вистачить лопат, відер. Це була важка праця - висадити дерева,  зробити клумби, пересипати тонни землі. На етапі упорядкування  площі  найзапекліші скептики та навіть  поважні особи, зрозуміли, що варто долучитись, бо слава їх обійде…», -  пригадує  посміхаючись Людмила Іванівна.

«Квіти, дерева, доріжки, клумби – це добре, але парк без людей не  живе. Тож серед інфраструктури комплексу -  відпочинкові зони, дитячі спортивні майданчики, скейт-парк, воркаут-майданчик, бювет, міні - озера, фонтани, затишні альтанки, скульптури та безліч інших принад. Ми продовжуємо упорядковувати територію, адже зона велика і т цього року висадили ще 50 дерев, а у планах – відкритий літній театр зі сценою та  відповідною акустикою, зони для пікніка, катамарани, батут для дітей.  На території парку є  стара будівля тиру, яку  вдалося отримати у власність громади від обласної організації ТСОУ(ДТСААФ). Власники після огляду паркової зони вирішили  віддати громаді приміщення, адже різниця між напівзруйнованою  будівлею та тим, що  її  сьогодні оточує,  величезна. Тож простір будемо розбудовувати далі», - пояснює голова Тростянецької ОТГ.

За словами Людмили Червонецької, в цілому,  роботи по будівництву пар коштували  громаді 10,5  млн грн. «Ми писали проекти з відродження паркового комплексу Тростянецької ОТГ.  Двічі отримували  фінансування від обласного екологічного Фонду  - це 2,5 млн грн, далі - проекти    соціально-економічного розвитку - 3 млн грн та  фінансування з місцевого бюджету - 5 млн грн», - повідомила  керівниця громади.

Паркова зона Тростянецької громади  вражає . Це архітектура, адже арка центрального входу в парк - унікальна історична споруда, це бездоганний ландшафтний дизайн, це краса, комфорт  і любов до людей. Центральна площа Тростянецької громади  змушує зупинитись тих, хто проїздить через селище та відвідати парк, місце, що притягує погляд і дивує.  Як  невеликому містечку  вдалося  створити сучасний світ open-air відпочинку  на місці занедбаного пустиря?  Людмила Червонецька, голова Тростянецької селищної ради,  каже: «Секрет успіху такого  масштабного проекту громади  - це  довіра до влади, до людей  і єднання заради справжніх  змін на краще», а місцеві жителі  запевняють -   якщо  ви хочете  для своєї  громади трохи успіху, завітайте у Тростянець, відвідайте   парк  і обов’язково доторкніться до загадкового гнома  чи  їжака, що пильнуюь  цілий  вузлик  щастя та вічного кохання.



Переглядів: 7656
Поширень: 1

Останні новини