Троє вінничан здобули путівки на Паралімпійські ігри

На Паралімпійських іграх-2020, що пройдуть у Токіо (Японія), Вінниччину представлятимуть як мінімум три спортсмени. Ліцензії вже здобули такі представники Вінницького регіонального центру «Інваспорт»: Олексій Денисюк (кульова стрільба), Мар’яна Шевчук (пауерліфтинг) і Антон Швець (паратхеквондо). Водночас кандидатами до параолімпійської збірної, що виступить у Токіо, є Марія Шпатківська (легка атлетика, метання спису), Борислав Нікротюк (пауерліфтинг) та Івана Цапцина (паратхеквондо). Вони спробують завоювати путівки на Паралімпіаду на чемпіонатах і Кубках світу та Європи.

До цього нашу область на Паралімпіаді чи Дефлімпійських іграх (серед спортсменів із вадами слуху) представляли найбільше два спортсмени. Тобто зараз вже маємо своєрідний рекорд. Антон Швець та Івана Цапцина – із Ладижина. Марія Шпатківська родом із Козятину, але зараз навчається у Вінницькому педуніверситеті, тренується там під керівництвом Тетяни Дідик, тому представляє це місто. Решта паралімпійців – також із Вінниці, – розповів начальник Вінницького регіонального центру «Інваспорт» Дмитро Лукавий.

Він високо оцінив перспективи наших паралімпійців в Токіо.

Приміром, Мар’яна Шевчук є чемпіонкою і рекордсменкою світу серед спортсменів із вадами опорно-рухового апарату і нині вважається № 1 планетарного рейтингу. Її рекорд (131,5 кг) у ваговій категорії до 55 кг) досі ніхто не побив. На попередній Паралімпіаді Мар’яна Шевчук посіла четверте місце. Тоді дівчині було 18 років і вона дебютувала на змаганнях найвищого рівня. Нині Мар’яна Шевчук значно покращила свої результати, – розповів Дмитро Лукавий.

Водночас пан Лукавий жодних прогнозів він не робить. Мовляв, конкуренція на Паралімпіаді і дуже серйозною, і тому загадувати наперед не варто. Нагадаємо, на попередніх Паралімпійських іграх-2016 в Ріо-да-Жанейро (Бразилія) Вінниччину представляли два спортсмени. Окрім Мар’яни Шевчук, це був Олексій Денисюк, який став бронзовим призером. Тобто, вочевидь, наявний прогрес. Недарма в 2019 році провідні представники Вінницького регіонального центру «Інваспорт» отримували 8 президентських стипендій, 1 – Кабінету міністрів України, 10 – обласних і 1 районну стипендію.

В першу чергу це заслуга спортсменів та їхніх наставників, які є заслуженими тренерами України. Тренер Антона Швеця Сергій Брушніцький водночас є тренером національної збірної із паратхеквондо. Не менш кваліфікованим є і наставник пауерліфтерів Олег Пакула. Водночас наші паралімпійці мають необхідну підтримку від держави – на тренувальні збори, інвентар тощо. Приміром, в 2019 році для Олексія Денисюка придбали два сучасних пістолети і монокль. Взагалі фінансове забезпечення регіонального центру «Інваспорт» є дуже пристойним, – продовжує Дмитро Лукавий.




Переглядів: 3335
Поширень: 2

Останні новини