У Вінниці презентували грантові можливості для розвитку бізнесу

ТОВ “Промавтоматика Вінниця”, відкрила свої двері для представників малого та середнього бізнесу. Як ділилися досвідом та про що розповіли експерти з Німеччини й США, дізнався журналіст нашого видання.

Нові можливості для підприємців та громадських ініціатив, актуальність соціальної активності великих й малих компаній, поради експертів та успішні історії написання грантових програм, були презентовані учасниками заходу, що відбувся 5 лютого в конференц-залі ТОВ “Промавтоматика Вінниця”.

Головними спікерами стали — СЕО "Промавтоматика Вінниця" Михайло Ганджук, волонтер Корпусу Миру США Хлоя Александр, виконавчий директор Неурядової організації “Сучасний формат” Жанна Соловйова та експерт з Німеччини, який зараз консультує команду ТОВ “Промавтоматика Вінниця” Хельмут Леннерц.

Під час презентації навели практичний приклад програм, що спрямовані на розвиток підприємництва в Україні. Зокрема, мова йшла про Службу Старших Експертів, PUMGIZЄБРР та американського донора USAID.

Михайло Ганджук першим поділився досвідом своєї команди. На початку він зробив презентацію свого підприємства, пояснив присутнім з якими технологіями вони працюють, в якому напряму розвиваються та підкреслив, що його команда неодноразово брала участь у написанні грантових проєктів. Серед організацій, що проводять навчання, тренінги та семінари, він відрекомендував: Шведську агенцію розвитку міжнародної співпраці Sida, для ТОП менеджерів Шведський інститут менеджменту Si  програму мінестарства торгівлі США, ЄБРР, гранти на розвиток бізнесу можна отримати від Нідерландських досвідчених експертів  Організація Об’єднаних Націй з промислового ровитку   та багато інших всесвітньо відомих грантових організацій. 

Жанна Соловйова зауважила, що здебільшого присутні на заході вже мають певний досвід співпраці з донорськими організаціями, тому розуміють про, що йде мова. У своєму виступі вона детально описала можливості співпраці з Неурядовою організацією “Сучасний формат”.

Для Довідки: НУО «Сучасний Формат» – громадська організація, яка з 2007 року займається реалізацією суспільно корисних проєктів у Житомирській області та за її межами. У 2018 році НУО «Сучасний Формат» стала регіональним хабом громадянського суспільства в Житомирській області та увійшла до Мережі хабів України. Має 17 партнерів за кордоном та в Україні, серед них такі відомі організації, як: USAID, GIZ в Україні, IREX ПРООН в Україні.

Зокрема, Жанна Соловйова презентувала проєкт Senior Experten Service (скорочено — SES; укр.переклад — Служба Старших Експертів)  — це програма фонду німецької економіки, який з допомогою залучення німецьких експертів сприяє у розвитку економіки, освіти і соціальної сфери у багатьох країнах світу. Програма діє з 1983 року, працює також і в Україні.

Для експертів, що все життя пропрацювали у великих корпораціях, участь у таких програмах є дуже цікавою. Вони не лише можуть передати свої знання підприємцям в інших країнах, а й подорожувати.

Сфери діяльності, в яких працюють фахівці програми SES, це: різноманітні галузі промисловості, сільського господарства, торгівлі, будівництва, транспорту, зв’язку, інформатики, банківсько-страхового сектора, освіти, охорони здоров’я, туризму, публічного адміністрування та інших сфер діяльності.

Служба Старших Експертів об’єднує понад 11 тис. фахівців з різних галузей. За період роботи програми у світі було реалізовано понад 40 тис. проєктів.

Подавати заявки на участь у програмі SES можуть підприємства, установи та організації різних форм власності; фізичні особи – підприємці; навчальні заклади (Виші, коледжі, ПТУ, школи та ін.); органи місцевого самоврядування (заохочуються заявки від ОТГ); медичні заклади; заклади культури та мистецтва; неурядові громадські організації та фонди. Для цього потрібно звантажити та заповнити  заявку на запрошення експерта (в проєктній заявці максимально чітко прописати технічне завдання для експерта - це дуже важливо, бо експерти з Німеччини звертають на це увагу насамперед). Надіслати заповнену проєктну заявку на електронну пошту fondgromady.zt@gmail.com із зазначенням в темі листа — “Senior Experten Service”.

Для підприємців такі послуги не є затратними. Головними вимогами співпраці є надання чистого житла, забезпечення робочого місця з гарним освітленням, здорове харчування та оплата добових витрат в розмірі 5 євро на добу. Решту витрат бере на себе компанія. В Житомирі ця програма дуже добре себе показала, в різних сферах.

Хельмут Леннерц, як експерт з менеджменту, який має великий досвід роботи в компанії SIEMENS звернув увагу слухачів на те, що запрошуючи експерта, підприємець чітко має розуміти мету візиту учасника програми.

Ми працюємо три тижні, аналізуємо, дивимось, питаємо, приймаємо повністю участь в робочих процесах, — пояснює механізм роботи Хельмут Леннерц. - Щоб надати висновки та дати дієву пораду, що призведе до гарного результату, ми маємо зрозуміти всі тонкощі справи. Тільки маючи повний аналіз, ми переходимо до консультації та порад”.

Хлоя Александер, американська волонтерка, у своїй промові почала з мети роботи в Корпусі Миру. Вона пояснила, що ще за студентських років переймалася на лише розвитком бізнесу, як джерелом отримання доходу. Дівчині було цікаво, чи можуть підприємці розвивати з допомогою власної справи соціальні аспекти життя країни. Тому, працюючи в Корпусі Миру, для неї є важливим саме соціальна сторона в питаннях бізнесу. Учасникам заходу Хлоя Александер розповіла про можливості співпраці з американською організацією USAID, яка працює в напрямах антикорупційної діяльності, протидії впливу російської агресії, а також сприяння економічному розвитку та енергетичній незалежності країни. Зокрема, Хлоя Александер запросила всіх жінок, що мають стосунок до розвитку бізнесу в лютому взяти участь у тренінгу за програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі» (УЦСІТ). Планується проведення 5-денного інтенсивного бізнес-табору для жінок – Business Camp for Women, його організовує Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі — ITFC за підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Участь у таборах безоплатна, заплановані тренінги у Києві та Миколаєві в лютому, детальніше за посиланням.

Наприкінці заходу працівники підприємства ТОВ “Промавтоматика Вінниця” розповіли про особистий досвід написання грантів, що неабияк мотивувало учасників. Сподіваємось, що учасники заходу скористаються шансом і ми найближчим часом зможемо побачити результат від міжнародної співпраці між вінницькими підприємцями та іноземними організаціями.



Переглядів: 4154
Поширень: 2

Останні новини