Першим на сцені концертної зали ВОДТРК «ВІНТЕРА» виступив один із провідних творчих колективів Московської області — Сергієво-Посадський муніципальний оркестр. Під керівництвом диригента оркестру, заслуженого артиста Росії Владислава Кадерського музиканти виконали класичні джазові твори.

Сергієво-Посадський муніципальний оркестр

Думки ж вінничан щодо виконання джазу оркестром розділились.
- Я у захваті, це найкраще, що я чула не тільки за ці два дні, а взагалі за кілька років фестивалю, - ділиться враженнями вінничанка Марія, яка щороку відвідує вінницький джазовий фестиваль. - А от моя подруга розчарована. Вона ледве досиділа до завершення виступу.

Сергієво-Посадський муніципальний оркестр

На прес-майданчику музиканти прямо відповіли, що грати відомі речі - це завжди відповідальність.

- Мова музики об’єднує людей, тому таким великим колективом, як на мене, керувати не важко. У вас люди прекрасно сприймають музику. А щодо “змагань” з Вінницьким муніципальним джазовим оркестром «Він Бенд», як нас запитали, то ми не проти. Але тоді потрібно, щоб інші колективи теж виступили, - розповів Владислав Кадерський.

Юко Окамото квартет

Наступним підкоряв Вінницю «Юко Окамото квартет» (Японія). Він щойно виступив у Одесі, а після Вінниці у музикантів заплановано благодійний концерт у Києві. Піаністка Юко Окамото і саксофоніст Хіронору Ура - родом з міст Японії, які найбільше постраждали від землетрусу. Тому на 16 -му фестивалі “Дні джазової музики у Вінниці” квартет виконав композиції під назвою “Батьківщина назавжди у моєму серці”.

Зараз Юко їздить з благодійними виступами, пише музику для кінофільмів.

- Грі джазу я вчилась у Бостоні, а до цього у Японії — грі на фортепіано, - поділилась Юко. - Насправді ми з саксофоністом Хіронору Ура знаємо одне одного давно, бо навчались разом, а ударник і саксофоніст з нами на час проекту.

Юко Окамото квартет

“Абсолютна протилежність японцям, - така репліка прозвучала після виступу росіян Олега Бутмана (ударні) і Наталії Смірнової (рояль) від американських гостей.
- Вони неймовірні. Японська гра була врівноважена, спокійна, а росіяни дали справжнього джазу. Ви бачили її вправність? Як Наталя встигала і кулаком, і ліктем грати на роялі? А її фокус із лінійкою просто “вау”, клас, - не стримує емоцій пані Лорен з Лас-Вегаса.

Наташа Смірнова

- Лінійка — це експеримент (Наталя клала лінійку на струни рояля лівою рукою, в той час як правою грала на клавішах. — Авт.). Ми намагаємося виступ зробити багатим. А, буває, на клавішних я імітую звуки контрабаса, - Пояснює Наталя.

Олег Бутман

Сімейний дует утворився випадково. Як розповів ведучий концерту Олег Семко, колись пара мала виступати разом із контрабасистом (Наталя Смірнова — грає на роялі, Олег Бутман — на ударних. — Авт.), але коли той почув, що саме гратимуть музиканти, то відмовився, мовляв, партію треба вчити кілька місяців. Вони спробували виступити дуетом і з тих пір разом не тільки у музиці. (У світі - це єдиний дует ударних і клавішних, який виконує джаз. — Авт.)

- Сімейних сварок у нас просто не буває. Бо у нас душевна спорідненість і любов, і до музики теж. Ми, коли навіть зустрічались слухали музику, говорили про музику... це велике щастя, коли тебе і твою музику розуміє дружина, - ділиться Олег. - Навіть на вінницькій сцені ми виступили із композиціями під назвою “Діалоги”. Намагались збагатити мелодію додатковими звуками, щоб для слухачів було цікаво. Сподіваюсь, вам сподобалось. Єдине, про що жалкую, - дуже багато вирізали з програми, у нас обмаль часу було. Я поклав біля себе мобільний телефон, бо нам сказали, що у... 25 хвилин ми повинні піти (посміхається. — Авт.) зі сцени.

Для виступу хедлайнера джазового фестивалю квартету Абрахама Бартона (США) виділили 1,5 години. Як поділився саксофоніст Абрахам, цей час був прекрасним.

- Ці години на сцені були прекрасні. Я б сказав — навіть прикольні, бо ми завжди розважаємось, коли граємо. Це те, що у своєму житті можна пережити лише раз. Шкода, що нам потрібно швидко їхати, - сказав Абрахам.

У Вінницю американці приїхали на персональне запрошення мера Володимира Гройсмана. І покидали залу із обіцянкою повернутись ще раз, бо в Україні - уперше.

квартет Абрахам Бартон

До слова, як зазначив директор Міжнародного Вінницького джазового фестивалю Павло Третьяков, в організаторів вже практично готовий список виконавців Днів джазової музики у Вінниці наступного року. Понад те, вже ведуться переговори із потенційними учасниками фестивалю – 2013 року.

Фото: Олег Волощук


Переглядів: 7370
Поширень: 0