18 лютого о 14.00 у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук (вул. Соборна, 73, ІІІ поверх) Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації та обласним краєзнавчим музеєм проводять літературно-мистецьке свято «Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті!» у рамках культурологічного проекту «Мови різні – душа одна».

У жовтні 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. Відзначається він 21 лютого, починаючи з 2000 року. Встановленням цього дня міжнародна організація ЮНЕСКО хотіла привернути увагу світової прогресивної спільноти до важливої ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства. Саме мова є основною ознакою народу. Вона формує його національний менталітет, зберігає культурні здобутки, є живим свідком його історії. Зараз у світі люди говорять на шести тисячах мов, і приблизно половина з них – під загрозою зникнення.

На Вінниччині проживає 106 представників національних меншин. Збереженням своєї самобутності та ідентичності в області опікуються 80 національно-культурних товариств 19 національностей. Ставлення до рідної мови – це свідчення національної самосвідомості. Втрата мови – то втрата самобутності. З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

У Тімірязівці відзначать Міжнародний день рідної мови літературно-мистецьким святом

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ще у 2000 році започаткувала проведення творчих акцій у рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови, які вилились у загальнообласний культурно-мистецький проект під назвою – «Мови різні – душа одна». Щороку до участі в таких заходах долучаються нові товариства та колективи. Цьогорічне літературно-мистецьке свято пройде в новому форматі. Присутні зможуть познайомитися з творчістю різних колективів, а також почути, як мова одного народу збагачує і доповнює іншу.

Фахівці обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва підготували до свята книжково-ілюстративну виставку «Мова, рідна мова – пісня стоголоса!» (відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук), тематичний перегляд літератури «Без мови немає нації, а без нації – держави» (сектор правової інформації), виставку-календар «Шляхом життя з рідним словом» (відділ попереднього замовлення, МБА та видачі літератури). Учасники заходу матимуть змогу побачити виставку експонатів декоративно-ужиткового мистецтва, що належать культурам національностей, які проживають на теренах Вінниччини. Експозиція підготовлена фахівцями обласного краєзнавчого музею (директор Висоцька К. І.). Також у програмі заходу читання віршів та виконання музичних творів представниками різних національностей.



Переглядів: 4005
Поширень: 0