8 великиформатних робіт виконаних акрилом плюс відео-інсталяція авторства талановитої латвійської художниці, актриси Еліни Дзелме складають виставку, що носить назву «Орландо». За участі самої художниці експозицію відкрили у АртШик два дні тому. Назва експозиції відсилає до однойменного роману Вірджинії Вулф про героя, що прожив три з половиною століття – спочатку будучи чоловіком, а потім жінкою. Основним задумом творчості Еліни, навіть її епіцентром є жінка. Своїм своєрідним баченням художниця відкриває її природу і глибоку самотність у світі чоловіків.

«У моїх роботах моє життя, мій біль, як жінки, як матері, мої питання, мої пріоритети… Чому я є в цьому світі? Чому він такий, який він є? Моя творчість – призма крізь яку я дивлюсь на світ і на саму себе», – говорить латвійська художниця та актриса.

Як художниця Дзелме відкрилась чотири роки тому. Але навіть за такий короткий проміжок вона встигла презентувати кілька виставок своїх робіт. Її персонажі живуть, переживають і страждають в порожніх приміщенях, в середині «ніде». «Я – мов маленька мураха, у світі-мурашнику. Мої героїні існують в умовному просторі, акцент я роблю на емоції, на фігуру. І вони зовсім не депресивні, хоч і намальовані на чорному фоні», – стверджує Еліна Дзелме.

До 10 травня вінничани можуть переглянути провокаційну виставка латвійської художниці

Головною темою творів Еліни є жінка, її природа, самотність, біль, але водночас й гротескна та іронічна посмішка, легке самомилування та очевидне бажання бути на подіумі. Виставка доводить тему творчої і сексуальної свободи жінок до апогею.

«Радію з того, що можу показати свою творчість не лише жителям своєї країни. Адже там мене сприймають більше як актрису», – розповідає вінничанам мисткиня. До того її виставку вже бачили у Києві. Еліні Дзелме подобається в Україні, а Вінниця справді причарувала художницю, вона гуляла вулицями нашого міста кілька днів.



Переглядів: 3304
Поширень: 0