14 травня о 14.00 традиційними Браїлівськими зустрічами розпочнеться на Вінниччині ХV-й Міжнародний фестиваль ім. П. І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк. Тут, у приміщенні музею, і ще у п’яти районах Вінницької області, звучатимуть кращі оперні арії у виконанні солістів філармонії, виступатимуть хор «Вінниця» та оркестр «Арката».

Окрім того п’ятірку великих фестивальних концертних програм обрамлятиме два органних концерти, що пройдуть 14 та 20 травня у Храмі Пресвятої Діви Марії Ангельської. Запрошені органісти – випускник Литовської академії музики і театру та Паризької консерваторії Рімвідас Міткус та досвідчений концертуючий і церковний голландський органіст Крістіан Фаддегон.

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

Справжнім святом для всіх любителів класичної музики стане 15 травня, адже фестиваль відкриють непересічною подією – презентацією Симфонічного оркестру філармонії під керівництвом Георгія Куркова. «Вінницький симфонічний оркестр нарешті зазвучить. Таким чином виконується обласна програма культурного розвитку та духовного відродження, реалізації якої сприяли губернатор Валерій Коровій та начальник управління культури і мистецтв ОДА Станіслав Городинський. У рік 85-річчя області та 80-річчя філармонії народився крупний музичний  колектив. У його складі — 52 виконавця на струнних, мідних і дерев’яних духових інструментах. Всі музиканти пройшли жорсткий конкурсний відбір», - відмітив директор фестивалю Анатолій Левицький. 

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

П’єси з циклу «Пори року» Чайковського і три пізні сонати Бетховена 16 травня виконає Антоній Баришевський, випускник Національної музакадемії ім. Чайковського у Києві і Школи музики у Парижі. Він – «зірка» світового рівня, один із найвідоміших молодих вітчизняних піаністів, випускник Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського та Паризької Школи Музики, лауреат більше 20-ти престижних міжнародних конкурсів, соліст Національної філармонії України.

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

Наступного дня 17 травня ексклюзивний шоу-вечір класичних творів і світової народної музики презентує український  квартет «БРЯЦ-BAND» з програмою «Від Чайковського до Scorpions». Разом із українцями в концерті бере участь польський кларнетист-віртуоз Яцек Срібняк з Любліна.

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

18 травня, в четвер, на сцені філармонії – почесний гість фестивалю Національний президентський оркестр.  Серед виконавців цього колективу є декілька вінничан. Показовий державний колектив дивуватиме слухачів новою програмою. Пролунає симфонія «Створення світу» за поемою Данте «Божественна комедія» сучасного американського композитора  Роберта Сміта. У той же день оркестр, диригент якого, до речі, походить з Ямпільщини, виступить перед бійцями АТО у військово-медичному клінічному центрі Вінниці.

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

19 травня розкішний подарунок до Дня Європи вінничанам приготував  Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва. Справжньою подією фестивалю стане балет-феєрія Петра Чайковського «Спляча красуня» за мотивами казок Шарля Перро. Насправді цього твору вінничани не бачили шість десятків років. Останнім часом до нас заїжджали з балетом лише другорядні російські трупи. На цей раз Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва привозить до нас двогодинну феєрію: балетмейстер-постановник – народний артист України Віктор Литвинов, солісти: Король – Анатолій Воронцов, Королева – Іванна Верба, Принцеса Аврора – Яна Губанова, Принц Дезіре – заслужений артист України Костянтин Віновой.

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

Казкові декорації балету та вправність танцівників вразять вінничан, як малих так і дорослих. Дорослі, мабуть, пам’ятають, як їх у дитинстві обов’язково за руку приводили на балет, тож тепер мають змогу так само влаштувати для своєї малечі грандіозну подію знайомства зі світом балету! Казкова історія про принцесу Аврору та її рятівника принца Дезіре, безсмертна партитура великого Чайковського, геніальна хореографія Петіпа – все це привертає увагу шанувальників балету вже понад 120 років, зачаровуючи чудовою музикою та дивовижним мереживом різнопланових танців.

Фестиваль Чайковського та фон Мекк: оркестр, ще оркестр та видовищний балет

«Крім основного концертного майданчика, у рамках фестивалю відбудуться 12 концертів у районах області, які проходитимуть за підтримки місцевої влади і народних депутатів України», розповів комерційний директор фестивалю.  Квитки вартістю від 30 грн. доступні у касах філармонії і театру, а також на bilet.vn.ua. Частину коштів, виручених на фестивалі, четвертий рік ми перераховуємо у Фонд підтримки бійців АТО.



Переглядів: 3019
Поширень: 0