Українці не вірять розмовам про девальвацію, яку давно пророкують деякі "псевдо експерти", і все більш активно роблять вклади в гривні. Це підтверджують цифри. Так, за останні сім місяців сума депозитів населення в національній валюті збільшилась на 25,4%, а в іноземній - на 1,0%.

За словами директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олени Щербакової, вже чотири місяці поспіль пропозиція готівкової іноземної валюти перевищує попит на неї. «Загалом чистий попит на готівкову іноземну валюту за сім місяців цього року був майже в 30 разів менше, ніж у відповідному періоді 2012 року», - зазначила Щербакова. Дана тенденція обумовлена тим, що банки, з одного боку, надають більш вигідні умови за вкладами у гривні. З іншого - вкладники все більше розуміють, що тримати заощадження варто в тих грошах, які збираєшся витрачати.

Сьогодні зростає популярність довгострокових вкладів. Частка таких депозитів за перше півріччя цього року збільшилася майже на 3 процентних пункти - до 37,6%. Такі інвестиції є найбільш надійними як для банку, так і для вкладника. Як підсумок, збільшується ресурсна база і, відповідно, ліквідність банківської системи (здатність банків забезпечити своєчасне і повне виконання своїх зобов\'язань перед вкладниками). За даними Нацбанку, середньоденний обсяг кореспондентських рахунків банків у січні - червні 2013 року виріс до 25 млрд. грн. в порівнянні з 19,6 млрд. грн. в минулому році.

Послідовна політика НБУ щодо зміцнення і розвитку банківської системи, яка проводиться в рамках Програми активізації економіки, вже приносить свої плоди. Зокрема, за останні півроку спостерігається здешевлення кредитів. І на сьогодні процентна ставка по позиках в національній валюті знизилася (до 15,7% у липні цього року з 17,6% у грудні минулого року).

Нарощування депозитної бази банків і зростання довіри до національної валюти сприяли активізації та збільшення обсягів кредитування. За січень - липень цього року зростання банківських позик склало 4,0%.

Разом з тим, у Нацбанку пообіцяли на цьому не зупинятися. «Підвищення статусу та привабливості гривні, як засобу розрахунку і заощадження, а також зниження доларизації економічних відносин і надалі залишатиметься одним з важливих напрямків діяльності Національного банку», - зазначила Олена Щербакова.



Переглядів: 3390
Поширень: 0