Монети презентувала начальник Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Тамара Лошманова. Також на захід були запрошені представники Національного музею українського народного декоративного мистецтва та Федерації гімнастики України.

Тамара Лошманова наголосила, що тематика пам’ятних монет, які карбує Національний банк України, надзвичайно різноманітна: випускаються монети, присвячені видатним особистостям та подіям, пам’яткам української історії, на підтримку міжнародних програм тощо. Уже введено в обіг близько 600 найменувань пам’ятних монет України. Лише з початку 2013 року введено в обіг 19 видів монет (13 найменувань), з яких: 9 – срібних, 9 – з недорогоцінного металу (7 – нейзильбер, 2 – біметалеві) та 1 золоту монету. Вона нагадала, що сьогодні існує розгалужена система реалізації нумізматичної продукції Національного банку України. За сім місяців поточного року Національний банк України реалізував майже 221 тис. шт. пам’ятних монет на загальну суму 30 млн. грн., у тому числі монет із золота – 1 тис. шт., срібла – 30,2 тис. шт., нейзильберу – 189,7 тис. шт.

«Якщо говорити про монети, які сьогодні я маю честь презентувати, то слід зауважити, що вони дуже цікаві та знакові. Пам’ятні монети «Українська вишиванка» номіналами 5 та 10 гривень Національний банк України увів в обіг 20 серпня цього року напередодні Дня Незалежності України, бо вишиванка є уособленням нашої національної самобутності, вона є символом історичної пам’яті, краси та добробуту, родючості землі, щедрості та гостинності українського народу», - сказала Тамара Лошманова. Також вона закцентувала увагу на тому, що втілити задум художників вдалося завдяки використанню сучасних технологій: «На монеті з нейзильберу використано тамподрук (кольоровий друк), на монеті зі срібла – голографічне зображення елементів вишиванки».

Науковий співробітник Національного музею українського народного декоративного мистецтва Валентина Тищенко розповіла про давню історію вишиванки: «З давніх-давен насамперед як оберіг вона захищала людину від усього поганого. Усе у вишивці має значення та зміст – колір ниток, розташування фігур, символів та знаків, порядок розміщення всіх елементів, сюжет та конструктив малюнка. Сучасна українська вишиванка ? результат унікальної духовно-матеріальної еволюції нашого народу».

Загалом, як відзначила Тамара Лошманова, Національний банк України з повагою ставиться до історії та присвячує свою нумізматичну продукцію історичним подіям, тим самим привертаючи увагу українців до минулого нашої країни: «Уроки історії навчають нас захищати рідну землю та кращу долю своїх нащадків. Тож пам’ятні монети номіналами 10 та 5 гривень «Визволення Харкова від фашистських загарбників», уведені в обіг 21 серпня 2013 року, присвячені героїзму та мужності солдат-визволителів, які 70 років тому відвоювали першу столицю України у фашистських загарбників».

Як відомо, влітку 1943 року радянські війська завдали поразки німецькій армії на Курській дузі. Загальний наступ під Курськом дозволив визволити Харків 23 серпня 1943 року. За місяці фашистської окупації Харків був перетворений у руїни, проте сьогодні – це квітуче місто, провідний промисловий та торговий центр України, розвиток якого триває.

Продовжуючи серію «Спорт», Національний банк України 22 серпня цього року ввів у обіг пам’ятну монету «Чемпіонат світу з художньої гімнастики» номіналом 2 гривні, яку відкарбовано з нагоди Чемпіонату світу з художньої гімнастики, що відбудеться з 27 серпня до 1 вересня 2013 року в Києві.

Член Федерації гімнастики України Катерина Сороковська зауважила: «Художня гімнастика – один із найбільш видовищних і витончених видів спорту, який має світове визнання та багатьох шанувальників у всіх куточках земної кулі. Таке грандіозне міжнародне свято краси, грації та спорту вперше відбудеться в Україні, тому ми із захопленням та гордістю чекаємо на цю визначну подію. До Києва цього року для участі в змаганнях приїдуть 289 гімнасток з 59 країн світу, а також безліч уболівальників. Упевнена, що Україна забезпечить проведення чемпіонату на високому рівні, та сподіваюсь, що бажання перемог, досвід і традиції української школи художньої гімнастики, приведуть до високих результатів наших спортсменок на цьогорічних змаганнях».

Придбати пам’ятні монети можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.

Нагадуємо, що всі пам’ятні монеті є дійсним платіжним засобом України й обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.



Переглядів: 5485
Поширень: 0