Головне управління ДФС у Вінницькій області доводить до відома платників ПДВ особливості виправлення деяких помилок, які були допущені при складанні податкових накладних.

Насамперед, враховуючи загальні вимоги Податкового кодексу, звертаємо увагу на те, що оскільки можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування обмежується терміном у 180 днів, виправлення помилок у раніше складених податкових накладних можливе лише у випадку, коли з дати складання податкової накладної з помилками не минуло 180 календарних днів.

Отож, наприклад, якщо помилка була допущена у полі «ІПН покупця», алгоритм її виправлення такий. Спочатку продавець має скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини помилкової податкової накладної (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів чи послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній. Слід зазначити, що у полі «Дата складання» відображається дата складання податкової накладної з помилковим ІПН. Далі такий розрахунок коригування слід зареєструвати в ЄРПН. Наступний крок виправлення помилки – складання та реєстрація в ЄРПН другої податкової накладної, в якій вже буде відображено правильний податковий номер покупця. Дата складання податкової накладної залишається незмінною, адже саме тоді виникли податкові зобов’язання продавця, а от порядковий номер податкової накладної буде новий. В табличній частині другої податкової накладної зазначається обсяг операцій та інші показники, що були зазначені у попередній податковій накладній.



Переглядів: 3194
Поширень: 0