98 платників - така цифра зафіксована працівниками ГУ ДФС у Вінницькій області за результатами поданої звітності з єдиного внеску за квітень поточного року. Березневі зміни умов щодо застосування понижуючого коефіцієнту до бази оподаткування єдиного соціального внеску сприяли збільшенню у 7,5 разів кількості платників, які отримали право зменшити навантаження на фонд оплати праці.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день, показники щодо застосування коефіцієнта розраховуються не в цілому по підприємству, а виходячи з даних на одну застраховану особу. Крім того, щоб скористатися пільговим режимом потрібно забезпечити виконання наступних умов:

  • база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці повинна збільшитись на 20 і більше відсотків в порівнянні з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу;
  • після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу в звітному місяці має скласти не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;
  • кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати, не повинен перевищувати 200 % середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік. Ця умова не застосовується до фізичних осіб-підприємців, що використовують працю інших осіб, фізичних осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичних осіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

Слід врахувати, що понижуючий коефіцієнт застосовується у разі нарахування: зарплати, лікарняних, декретних, як штатним працівникам, так і за сумісництвом, винагороди за цивільно-правовими договорами тощо.

Варто пам’ятати, що з допомогою коефіцієнта знижують виключно ставки, встановлені ч. 5 і абз. 2 ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ, тобто 36,76-49,7%, 36,3%, 45,96%, 34,7%, 33,2%.

Обмеження щодо права на  понижуючий коефіцієнт передбачені для осіб, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування; підприємств, установ, організацій для працюючих інвалідів (зі ставкою ЄСВ 8,41%); всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема УТОГ та УТОС (5,3%); громадських організацій інвалідів (5,5%). Також не застосовується зазначений коефіцієнт і до всіх ставок єдиного внеску у вигляді утримання (3,6; 6,1; 2,6; 2,0 та 2,85%).

Щодо основних нюансів обрахування пільгового коефіцієнту, слід звернути увагу на те, що обчислювати його необхідно щомісяця, тобто залежно від бази нарахування за звітний місяць розмір коефіцієнта може змінюватись. Крім того, якщо в результаті розрахунку значення його є менше, ніж 0,4, то застосовується коефіцієнт 0,4. Значення коефіцієнту та розмір ЄСВ необхідно вказувати  з трьома знаками після коми і у разі його застосування інформація про це відображається у звіті.

Додатково повідомляємо, наказами Мінфіну України від 14.04.2015р. №435 та №449 від 20.04.2015р. затверджені Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зазначеними документами приведені у відповідність законодавчі норми щодо застосування понижуючого коефіцієнта та формування звітності по ЄСВ.

Зауважимо, вперше новоприйняті інструктивні норми щодо звітності з ЄСВ слід застосовувати при формуванні Додатку 4 звіту з ЄСВ за травень місяць. Додамо, найбільше коефіцієнтні зміни торкнулися таблиці 1, де в заголовній частині необхідно відобразити використання коефіцієнта у звітному періоді, його розмір та показники за 2014 рік, що використовуються під час його розрахунку, а в табличній частині у відповідних рядках потрібно вказати суму нарахованого ЄСВ із застосуванням коефіцієнта.

Крім того, оскільки в оновленій таблиці 6 також має зазначатись сума нарахованого ЄСВ, то така сума ЄСВ відображатиметься з застосуванням коефіцієнта.

Варто нагадати, страхувальник, що застосував понижуючий коефіцієнт ЄСВ та не сплатив нарахований єдиний внесок у встановлені строки (не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом чи до 28 числа – для гірничих підприємств), позбавляється права в майбутньому користуватися пільговим режимом до повної сплати такої недоїмки (боргу). Право на застосування понижуючого коефіцієнта поновлюється з місяця, в якому сплачено таку недоїмку (борг).



Переглядів: 2942
Поширень: 0